ajourODONT, et «annerledes» fagtidsskrift

ajourODONT. Ansvarlig utgiver og redaktør: Marie Ryd, DDS PhD.

I vårt naboland Sverige utgis det et spesielt og meget interessant tidsskrift eller «nyhetsbrev» som redaktøren, Marie Ryd, velger å kalle det. «Nyhetsbrevet» kommer fem ganger i året og har som målsetting å presentere forskning med korte sammenfatninger, intervjuer og oversikter tilrettelagt for vanlige klinikere. Redaktøren selv er tilretteleggeren og Marie Ryd har et helt spesielt personlig og profesjonelt grep på valg og presentasjon av stoff. Innholdet i 2003-årgangen kan illustrere den spesielle profilen på publikasjonen.

Nr. 1, 2003 har oral helse og allmennsykdommer som tema og bringer kortfattede presentasjoner av dagens viten om mulig sammenheng mellom oral helse og bl.a. aterosklerose, diabetes, prematur fødsel, reumatisme og osteoporose. De korte rapportene støttet av intervjuer med kjente fagfolk gir en oppdatert og meget lesverdig fremstilling av disse viktige feltene.

Nr. 2, 2003 setter fokus på barnet som konsument og hvilke konsekvenser det har for oral helse, evidens- eller kunnskapsbasert klinikk, testing av tannbørster, tobakk og oral helse og periodontale problemer knyttet til implantater. Fagstoffet er igjen meget vel tilrettelagt av redaktøren med referanser til noen ganske få sentrale kilder og støttet av interessante intervjuer.

Nr. 3, 2003 tar opp aktuelle temaer innen bittfysiologi inkludert bittslipning med referanse til Cochrane-databasen, en av de sentrale kildene for evidensbasert medisin og odontologi. Videre omtales betydningen av overflatebehandling av implantater på en meget balansert og nøktern måte og temaer innen kariologi og periodonti presenteres kortfattet og enkelt. Nummeret har også en kritisk vurdering av reklame om antibiotikabehandling av periodontale lommer støttet av en god faglig innføring i dette kliniske feltet.

Nr. 4, 2003 fokuserer på moderne radiologi og pulpateksjon med det hårdvevsinduserende proteinet EMDOGAIN, mest kjent for mulig reetablering av naturlig rothinne. Det er også en artikkel om riktig ernæring, og den nye NIOM-sjefen Stig Karlsson får spalteplass til noen tanker om dentalmaterialer.

Nr. 5, 2003 setter igjen fokus på en mulig sammenheng mellom periodontitt og reumatiske lidelser. Dette heftet har også en meget tankevekkende artikkel om behandling av karies innebærer et moralsk problem skrevet av Bo Krasse og Claes Reit. Gunnar E. Carlsson, tidligere professor i protetikk og bittfysiologi i Gøteborg, presenterer tanker om kvalitet av protetiske arbeider sett både fra fagperson og pasient.

Det som særpreger ajourODONT er den faglig sikre, intelligente og fengslende presentasjonen av tildels krevende fagstoff. Tidsskriftet har redaktørens klare «bumerke» på de fleste innleggene. For en rask, faglig sikker og spennende innføring i grenselandet forskning/klinikk kan ajourODONT varmt anbefales.

Harald M.Eriksen 

Adresse: Järneksvägen 10, 131 40 Nacka, Sverige. E-post: info@ajourodont.com. Nettadresse: www.ajourodont.com