God og krevende form for etterutdanning
– Hvilke erfaringer har du gjort deg som TSE-lærer, Ingeborg Jacobsen?
– Generelt synes jeg det har vært kjempespennende, men også arbeidsomt å være med og utvikle den nye formen for etterutdanning. Kombinasjonen av samlinger, PBL-oppgaver og gruppeaktivitet er veldig fin, men også en veldig krevende form for etterutdanning. For at det skal fungere må vi som er fagansvarlige ha et godt produkt. Samtidig spiller de lokale kurslederne en viktig rolle, det er viktig at de fungerer godt for at det hele skal bli vellykket. Og likeledes gruppelederne. De må vite hva de påtar seg og ta ansvar for at gruppene skal fungere. En siste viktig ting er at det tekniske tilrettelegges best mulig fra NTFs side, slik at dét ikke blir en barriere. Det har vært noen barnesykdommer i TSE, naturlig nok, og litt videreutvikling er fortsatt nødvendig på flere hold, men det begynner å kommer seg nå. Jeg har stor tro på TSE, bare så det er sagt. Og det mest positive er at deltakerne ikke er passive tilhørere, men frivillige, aktive medspillere med ansvar for egen læring. Det viser seg at folk blir motivert av denne formen for læring, som jeg også må si er mer krevende enn jeg først trodde.
– Er PBL en egnet læringsmåte for erfarne tannleger?
– Det vi så veldig tidlig var at deltagerne trenger en grundig innføring i PBL. Det er en helt uvant læringsmåte for de aller fleste, bortsett fra de som har vært studenter med den nye studieformen i Oslo. Og det er ikke blant dem vi finner TSE-deltakerne. Mange synes det har vært tøft, og det forstår jeg godt. Samtidig mener jeg at NTF har valgt helt riktig, når de har valgt PBL, og jeg har absolutt tro på at man skal fortsette med det. Det trengs bare en avmystifisering og en grundig innføring innledningvis for kursdeltagerne. Det må vi ta oss tid til.
– Er det mye aktivitet på nettet blant TSE-deltagerne?
– Det varierer fra fylke til fylke. Og uansett hva vi sier om det, så viser det seg at det er helt opp til den enkelte gruppe hva de gjør ut av det. Vi har prøvd å ha nettmøte med et helt fylke på én gang, til avtalt tid. Men da var det bare noen ganske få som møtte, så det fant vi ut at ikke fungerte. Gruppevis derimot, tror jeg det kan gå bra å avtale å ha nettmøter. Men det er heller ikke tvil om at de som har anledning til å møtes fysisk, er de gruppene som fungerer best, avslutter Ingeborg Jacobsen.