Sogn og Fjordane prøver å få sine egne tilbake:

Tilhørighet betyr mye

Lederen for Sogn og Fjordane tannlegeforening, Tor Galaasen, er offentlig ansatt og jobber ved enmannsklinikken i Eivindvik, når han ikke ambulerer til nabokommunen Solund. Han nitrives ytterst i havgapet, og mener at rekruttering til distriktet dreier seg vel så mye om tilhørighet som om lønn.

– Er lokalforeningen engasjert i rekrutteringen til offentlige stillinger i fylket?

– Vi er opptatt av det, men ikke direkte engasjert i noen tiltak. Vi har hørt fra noen privatpraktiserende tannleger som trenger assistenter, og som i den forbindelse har henvendt seg til fakultetene for å få navn på studenter fra fylket, for å gå direkte på dem. Men i motsetning til fylkestannlegen får visst ikke de private opplysninger om studenter fra fylket fra fakultetene. Det er kanskje regler for sånt. Det forslaget jeg kan komme med er at de setter opp oppslag på egnet sted ved fakultetene, så kan studentene ta kontakt selv hvis de er interessert. Jeg tror vi må satse på effekten av tilhørighet når vi skal rekruttere tannleger hit til Sogn og Fjordane, og få dem til å bli værende. Det snakkes så mye om lønn, men jeg tror tilhørighet er vel så viktig, og føler det veldig på meg selv. Jeg kunne vanskelig tenke meg noe annet enn det jeg har valgt. De som har røtter her eller er gift med en som har det, de blir her.

– Kan det offentlige satse på hjelp hos privatpraktiserende når det røyner på?

– Nei, det tror jeg ikke. Alle tannlegene i Sogn og Fjordane har for mye å gjøre, så å få hjelp i privat sektor tror jeg er nesten umulig.

– Hvilke andre saker er lokalforeningen opptatt av?

– En stor sak som vi har jobbet mye med er tannlegevaktordningen. Diskusjonen har dreid seg om vi skal ha det eller ikke. Det som uten tvil gjør det veldig vanskelig her i fylket er geografien. Hvis vi har vakt ett sted, vil det kunne ta en halv dag for en pasient å komme seg dit. Selv med vakt tre steder vil det være for langt å reise for mange. I tillegg koster det for mye og ingen er villige til å betale for det. Så vi er kommet til at vi ikke kan tilby vaktordning nå. I stedet har vi opprettet en liste over alle tannleger, som alltid ligger i oppdatert versjon på Internett, og som vi i papirversjon har distribuert til alle primærlegene i fylket. Dette er en kompromissløsning, men det er det beste vi kan tilby i øyeblikket. Nå gjelder det å få gjort den kjent, det er nemlig ikke så mange som vet om denne listen ennå, og vi ser at det er få besøk på nettet, avslutter Tor Galaasen.

Ellen BeateDyvi