Stråledoser, stråleskade, strålehygiejne
Ann Wenzel og Ib Sewerin:
En orientering for tandlægestuderende og personale i tandlægepraksis
Det har kommet nye internasjonale lover og forskrifter, samt spesifiserte EU-direktiv om bruken av røntgenstråling for tannhelsepersonell. Loven gir tannhelsepersonell retningslinjer for bruken av eget røntgenutstyr og et større ansvar for kvalitetssikring av radiologiske undersøkelser. Loven fordrer at tannhelsepersonell har god kunnskap om stråling og strålehygiene. Emnene stråledoser, stråleskader og strålehygiene har til nå vært vanskelig tilgjengelig stoff i odontologisk-radiologiske lærebøker. Ib Sewerin, tidligere leder ved Avdeling for Radiologi ved Københavns Tannlegehøyskole og Ann Wenzel, leder ved Avdeling for Oral Radiologi ved Århus Tannlegehøyskole har derfor gått sammen om å skrive en revidert og oppdatert utgave av Ib Sewerins tidligere bøker om emnet, nå med Ann Wenzel som førsteforfatter.
Boken henvender seg til danske tannlegestudenter og tannhelsepersonell. Forfatternes intensjon er å gi tannlegestudenter en samlet fremstilling om emnet stråling, og tannhelsepersonell en orientering om strålehygieniske spørsmål.
Boken er på 149 sider og består av ni kapitler. Første del av boken beskriver strålingens fysiske egenskaper og strålingens effekt på omgivelsene. Midtre del beskriver hvilke stråledoser vi utsetter pasientene våre for ved forskjellige røntgenundersøkelser. Stråledoser for både medisinske og odontologiske undersøkelser fremkommer i tabeller med henvisning til dagens litteratur. Siste del omhandler den nye strålevernloven. Forfatterne trekker fram viktige forskrifter og anbefalinger om hvordan vi som tannhelsepersonell kan begrense omfanget av stråling i odontologisk praksis.
Boken er en velskrevet og systematisk fremstilling av et viktig og vanskelig emne. Den er skrevet på et lettfattelig dansk, som norske lesere neppe vil ha problemer med å forstå. Som leser kunne jeg imidlertid ønske meg enda flere illustrasjoner og oversikter som kunne forenkle stoffet. Dette ville kunne bidra til større forståelse for innholdet i boken.
Kapitlet om den nye lovgivningen og forskriftene til loven til være særdeles nyttig å lese også for tannleger og annet tannhelsepersonell i Norge. Forfatterne trekker fram det viktigste i lovgivningen som gjelder tannleger og presenterer det på en oversiktelig måte. Det henvises til ICRPs publikasjon (International Commission on Radiological Protection nr. 60, 1990), som har to hovedmål for strålebeskyttelse, å hindre deterministiske skader og begrense hyppigheten av stokastiske (tilfeldige) skader til et akseptabelt nivå.
ICRP fastsetter ingen maksimale dosegrenser for pasienter. Det forutsettes imidlertid at det forut for enhver røntgenundersøkelse foretas en avveining av fordeler og ulemper av legen/tannlegen. På dette grunnlaget skal det avgjøres om undersøkelsen er berettiget.
Sikkerhetsbestemmelsene ved røntgenundersøkelser og driften av røntgenutstyr skal være i overensstemmelse