Interaktivt informasjonsmøte – møt frem!
I Tannlegeforeningens vedtekter fremgår det at det skal avholdes et informasjonsmøte for medlemmene under Landsmøtet. Erfaring gjennom de senere år viser at det i hovedsak er «Tordenskjolds soldater» som møter frem til denne forestillingen. Både tidspunkt og opplegg har tilsynelatende bidratt til at verdien av møtet ble sparsom for medlemmer flest.
I år har vi flere viktige milepæler foran oss, med temaer som kan få store konsekvenser for medlemmenes fremtid, og i den anledning gir vi møtet ny form og plassering i programmet. Fredag 14. oktober kl. 1330 legges det opp til toveiskommunikasjon når utvalgsleder Endre Dingsør innleder med å gjennomgå forslagene som er fremmet i NOU 2005: 11 «Det offentlige engasjement på tannhelsefeltet» og der nasjonale maksimalpriser for all tannbehandling og regulering av spesialister er blant temaene. Professor Dorthe Holst, som hadde friske innspill på samfunnsodontologisk forum, der NTF for øvrig ikke fikk være med i debatten, er med i panelet denne gangen også.
NTF skal avgi høringssvar innen fristen 1. november. Under arbeidet med å tydeliggjøre våre standpunkter er det blitt klart at det hersker uenighet i hovedstyret om viktige strategiske valg. Dette er synliggjort i materiellet som ble sendt til lokalforeningene der vi etterspør innspill til prosessen.
Det er motstand i styret mot generelle maksimalpriser, men blant flere er det forståelse for behovet for slike ved offentlig finansiert behandling. Det er da imidlertid et krav at det forhandles om slike takster og at disse også følges av ordninger som eksempelvis driftstilskudd. Videre må det være frivillig om man vil stå innenfor eller utenfor ordningen. Et motargument er at trygdeytelsene gjennom de siste 5 – 6 årene er fordoblet og at flere politiske partier, blant andre regjeringspartiene SV og Senterpartiet, ønsker å forsterke denne utviklingen – noe som kan begrense den reelle valgfriheten for tannlegene betydelig. De som anfører motargumentene mener derfor at begrunnelsene mot nasjonale maksimalpriser på all behandling også må gjelde når trygden betaler.
Et annet springende punkt er regulering i form av stillingshjemler for spesialister som praktiserer for trygdens regning. Selv om det er enighet om at generell etableringsbegrensning for tannleger er et dårlig virkemiddel, argumenterer et flertall i hovedstyret for at fordelingen av spesialister er så prekært skjev at noe nå må gjøres. Ettersom andre forslag NTF har tatt initiativ til, lønn under spesialistutdanning og desentralisert utdanning, er blitt trenert eller bortprioritert fra myndighetenes side, må det nå benyttes sterkere virkemidler. På denne bakgrunn, og med samtidig krav om stimuleringstiltak som til nå ikke er realisert, støtter et flertall i hovedstyret utvalgets forslag. Mindretallet frykter at dette bare vil lede til at færre søker til spesialistutdanning. De positive virkemidlene må komme først, eventuelt fulgt av visse forpliktelser. Det er samfunnets, ikke Tannlegeforeningens problem at myndighetene til nå ikke har villet satse nok på spesialistutdanning av tannleger, inklusive stimulering for å rekruttere godt etablerte kandidater fra og senere tilbake til distrikt.
Som leseren kan se, er det fortsatt en vei frem til NTFs høringssvar er enhetlig. Hovedstyrets siste ordinære møte før høringsfristen er 12. oktober, to dager før debatten på Landsmøtet. Der kan du imidlertid få et innblikk i deltakernes ståsted og stille dem spørsmål.
Velkommen til NTFs nye informasjonsmøte!