Tannlege vant frem mot ligningsmyndighetene

En Oslotannlege har i en dom fra Oslo tingrett vunnet frem mot ligningsmyndighetene og fått opphevet vedtak om skjønnsligning. Tannlegen ble etter bokettersyn skjønnslignet og ilagt tilleggsskatt for tre driftsår. Tannlegen gikk til sak og mente det ikke var grunnlag for skjønnsligning. Vedtaket ble krevd opphevet.

I dommen legger retten til grunn at tannlegen ikke hadde overholdt regnskapsloven og at tannlegens omsetning var svært lav. Det ga ligningsmyndighetene grunn til å tro at inntektene var feil. Retten mente ligningsmyndighetene ved kontrollen gjorde rett i å beregne omsetning ut fra materiellforbruk, men av dommen fremgår at retten mener det tallet for tannlegers forbruk av hansker, hygoformic og vakuumsugere, som ligningskontoret sammenlignet med og bygde sin avgjørelse på, åpenbart var uholdbart. Retten mente med andre ord at når beregningen av tannlegens faktiske materiellforbruk ble sammenlignet med et alt for lavt anslag over gjennomsnittsforbruk blant tannleger flest, ga det et for høyt anslag over antall konsultasjoner.

Rettens syn var at bokettersynsrapporten anslag over faktisk forbruk viste at tannlegens innsendte oppgaver til ligningskontoret ga forsvarlig grunnlag for ligningen. Det var derfor ikke grunnlag for skjønnsligning. Ligningsmyndighetenes vedtak ble opphevet. Dommen er rettskraftig. Til orientering vil dommen på et senere tidspunkt bli omtalt mer utfyllende i Tidende.