Interne fora med eksterne bidrag
Tannlegeforeningens høstlige verksteder for tillitsvalgte i privat og offentlig sektor ble avviklet i midten av september. Næringspolitisk forum først, i strålende solskinn ved sjøen i Asker, og lønnspolitisk forum noen dager senere i et litt mer forblåst Holmsbu.
Innstillingen til tannhelsetjenesteutvalget, bedre kjent som Seierstadutvalget, var et av flere tema ved begge fora. Til lønnspolitisk forum kom utvalgsmedlem og senere -leder, fylkestannlege Endre Dingsør, og til næringspolitisk forum kom utvalgsmedlem, tannlege og Krf–politiker Magne Audun Kloster. Begge redegjorde for utvalgets anbefalinger, med noe mer distanse og forbehold enn vi har sett tidligere. Kloster gikk også nærmere inn i de spørsmålene hvor det var uenighet i utvalget. Til å svare ham, holde motinnlegg eller kommentere, hadde man invitert professor i samfunnsodontologi, Dorthe Holst, som var langt mindre krass denne gangen, etter Klosters forbeholdne presentasjon, enn man opplevde henne da hun kommenterte og debatterte utvalgsinnstillingen i Tromsø under samfunnsodontologisk forum i juni.
Flertallet holder med hovedstyrets mindretall
Et tema som ble gjenstand for en del og til dels nokså opphetet debatt på næringspolitisk forum, var spørsmålet om privatpraktiserende tannlegers anledning til selv å fastsette mellomlegget når de yter tannhelsetjenester til trygdemottakere. Det viste seg at mindretallet i NTFs hovedstyre (tre mot seks) fikk støtte av flertallet ved næringspolitisk forum i sitt syn på at mellomlegget må kunne fastsettes fritt av den enkelte tannlege. En representant ved forumet kunne vise til en avstemning de hadde hatt i lokalforeningen, der resultatet var at én mot 45 stemte for fri fastsettelse av mellomlegg.
Det viktigste med denne debatten var muligens den klare synliggjøringen av uenighet innenfor NTFs hovedstyre, som noen riktignok prøvde å dekke til igjen i løpet av debatten.
Personvern hos tannlegen
Overingeniør Helge Veum var invitert til næringspolitisk forum i forbindelse med at Datatilsynet har gjennomført tilsyn ved seks private tannklinikker av ulik størrelse våren 2005; to i Trondheimsområdet, to i Bergensområdet og to i Osloområdet. Alle seks fikk pålegg. Tre av de seks hadde ikke internkontrollrutiner. Bakgrunnen for de gjennomførte tilsynene er at tannleger ber om råd og veiledning, særlig i forbindelse med utviklingen på teknologisiden. Datatilsynet ønsker et utvidet samarbeid med tannlegene og vil gjerne nå alle. Hensikten er å støtte tannlegene i å yte forsvarlig og effektiv helsehjelp uten at personvernet krenkes.
Veum understreket at mange pasienter gir mer sensitive opplysninger til tannlegen ved første gangs besøk enn de gjør ved første besøk hos lege. Tannlegen trenger og ber om alle opplysninger om smittefare og om medisinering i forbindelse med fysiske og psykiske lidelser før pasienten setter seg i stolen. Med dette er det ingen grunn til at tannlegene skal ha lavere sikkerhetsnivå enn allmennlegene.
Veien videre, slik Veum skisserte den, er at Tannlegeforeningen gir veiledning om internkontroll, regeleverksforståelse og informasjonssikkerhet. Datatilsynet kan og vil bidra, men det er tannlegene som må gjøre jobben. Bruk foreningen!, var Veums råd.
Lønn og atter lønn i offentlig sektor
Ikke å undres over at det er lønn det handler om, når det er lønnspolitisk forum som går av stabelen. På Holmsbu i år ble 2005 beskrevet som et år der tannlegene fikk eller får et dårlig lønnsoppgjør, som man helst ikke ville snakke så mye om, og aller helst vil glemme så fort som mulig. For å forklare det noe nærmere, ble det sagt at dette var eller er et såkalt mellomårsoppgjør, med en begrenset disponibel ramme.
Nå gjelder det å posisjonere seg til 2006-oppgjøret, som blir karakterisert som mye mer spennende, ikke minst med tanke på pensjon. Den prosessen som nå startes i forbindelse med tjenestepensjon vil garantert pågå frem til 2008.
Lederen av NITOs forhandlingsutvalg kommune, Tor Simonsen, var invitert til å snakke om lokal lønnsdannelse, differensiert individuell lønnsfastsettelse og markedstilpasset lønnsnivå. Han sa at effektivitet var det viktigste i utviklingen av nye avtalesystemer, og la vekt på at kunnskapsarbeidernes lønnsnivå ligger lavt i Norge, sammenlignet med andre land. NITO går inn for markedslønn, og Simonsen mener at det er naturlig at lønnen varier både mellom foretak og innad i foretakene.
Debatten som fulgte la vekt på forhandlingsordningen ved lokale forhandlinger. Flertallet sluttet seg til en ordning der den lokale lønnsdannelsen skjer ved at arbeidsgiver fordeler de individuelle tilleggene, mens de lokale parter fastsetter rammer og profil for oppgjøret. Tanken bak dette er at arbeidsgiver har bedre forutsetninger enn tillitsvalgte for å vurdere lønnsfastsettelseskriterier som arbeidsinnsats og faglige kvalifikasjoner hos medarbeiderne. Hovedutfordringen for de tillitsvalgte ved denne måten å forhandle på blir dermed å sikre en størst mulig ramme. Det ble poengtert at veldefinerte kriterier og ansvarlige mellomledere alltid er viktig i lønnsforhandlinger, og at de som møter til forhandling må sørge for å ha de nødvendige fullmakter. Tannhelsetjenestens organisering ble også tatt opp i debatten, og det ble tatt til orde for at kommunale foretak kan bidra til å gi de lokale partene større spillerom.
Valg til Sentralt forhandlingsutvalg
Richard R. Næss ble enstemmig gjenvalgt som leder av Sentralt forhandlingsutvalg. Jan Theien ble gjenvalgt som nestleder og Berit Lund-Andersen ble gjenvalgt som medlem, begge ved akklamasjon. Anne Berit Tandberg ble gjenvalgt som varamedlem, mens Torbjørn Fauske fra Nordland ble valgt som ny vararepresentant etter benkeforslag.