Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) innføres fra 2006
Stortinget vedtok 26. mai 2005 at det skal innføres obligatorisk tjenestepensjon i arbeidsforhold (OTP). Et utkast til lov om OTP har vært ute til høring, og lovutkastet vil trolig i løpet av oktober bli behandlet i Stortinget.
Den nye loven får betydning for mange av våre medlemmer, og vi gir med dette gi en kort orientering om hovedpunktene i lovutkastet.
Hvem blir omfattet av OTP?
– Lovforslaget gjelder for alle foretak (virksomheter) som er skattepliktige etter skatteloven.
– Foretak der arbeidstakere (innehaveren inkludert) til sammen utfører arbeid tilsvarende 2 årsverk eller mer, må opprette pensjonsordning.
– Foretak der det bare er innehaver som har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 % eller mer av full stilling, kan opprette pensjonsordning.
Når må pensjonsavtalene være på plass?
– Lov om OTP trer i kraft 1.1.2006.
– Foretak som får plikt til å opprette pensjonsordning, må gjøre dette innen 31.12.2006, men avtalene skal senest gjelde fra 1.7.2006.
– Foretak som etableres etter at loven har trådt i kraft, må opprette pensjonsordning innen 6 måneder etter etableringen.
Hvilke krav stilles til de pensjonsordninger som opprettes?
– OTP kan utformes som innskuddspensjon eller ytelsesbasert foretakspensjon.
– Eksisterende pensjonsordninger må endres hvis de ikke oppfyller lovens minimumskrav.
– Minimumskravet er en innskuddspensjon med årlig innskudd på 2 % av lønn over 1G (kr 60 699) eller en ytelsespensjon som gir minimum tilsvarende årlig premie.
Hva innebærer dette for våre medlemmer?
– Lovforslaget berører to forskjellige grupper av våre medlemmer:
– Tannleger tilknyttet tannlegekontorer der det til sammen utføres 2 årsverk eller mer: Her krever loven at det opprettes pensjonsavtale for samtlige arbeidstakere. Deltidsansatte med en arbeidstid under 20 % (vaskehjelp) kan likevel holdes utenfor. Det er ikke uttrykkelig fastslått, men vi er av den oppfatning at eieren (innehaveren) kan velge å stå utenfor ordningen
– Selvstendige praktiserende tannleger med minimum 75 % arbeidstid. Her gir loven den enkelte anledning til å opprette en pensjonsordning med fradragsrett for premie i næringsinntekten. Denne gruppen har tidligere ikke hatt anledning til å opprette pensjonsavtale med tilsvarende skattefordel. Loven tillater likevel ikke at denne gruppen har en pensjonsavtale med høyere premie / ytelser enn lovens minimumskrav.
Hva gjør NTF i tiden fremover?
Vi vil i tiden fremover undersøke hvilke tilbud NTF kan oppnå på vegne av våre medlemmer. En kollektiv avtale er på dette område som på de fleste andre gunstig med henblikk på kostnadsiden.
Foreløpig vurderer vi:
1. Etablering av egen pensjonskasse
2. Et innkjøp fellesskap for eksempel gjennom Akademikerne
3. Etablering av eget tilbud for NTFs medlemmer, jf. tannlegeforsikringen
Vi har vurdert en utvidelse/omlegging av Tannlegeforeningens Pensjonskasse slik at også medlemmenes ansatte kan komme med, men dette synes vanskelig å få godkjent da det ikke er tillatt med ulike pensjonsprodukter som tilhører forskjellige skatteregimer i samme pensjonskasse.
Når det endelige lovforslag er vedtatt, vil hver enkelt tannlege trolig bli oppsøkt av de ulike forsikringsselskap med «gode» tilbud. Vår målsetning er å ivareta medlemmenes interesser ved å legge til rette for enkle og rimelige løsninger som tilfredsstiller lovens krav til pensjonsordninger fra 2006. Vårt råd er derfor at man foreløpig avventer et tilbud gjennom NTF.
advokat, NTF