§§§Spør advokaten

Har en rett til røykepauser?

Spørsmål: Har de ansatte rett til å ha egne røykepauser hvor de forlater kontoret?

Svar: Dersom ikke annet er avtalt i arbeidskontrakten, har en ansatt ikke noe krav på egne røykepauser. I henhold til bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven har man krav på en pause på minst 1/2 time når arbeidstiden overstiger 8 timer. Denne pausen – eller om man deler den opp i to eller flere kortere pauser – regnes ikke som lønnet arbeidstid hvis man har anledning til å forlate arbeidsstedet eller det er egnede hvilerom. Det er en utbredt misforståelse at røykere har krav på flere pauser enn øvrige ansatte. En annen sak er at mange arbeidsgivere finner frem til løsninger som de ansatte med røykevaner også kan leve med.

Har tannteknikere autorisasjon som helsepersonell?

Spørsmål: Både tannleger og tannpleiere må ha autorisasjon for gå inn under kategorien helsepersonell i lovens forstand. Hvordan er dette for tannteknikerne?

Svar: Etter 1. januar 2003 er det ikke tillatt å benytte yrkestittelen tanntekniker uten å ha fått autorisasjon. (Frem til 2008 gjelder spesielle overgangsbestemmelser). Rett til autorisasjon etter søknad har den som har avlagt eksamen i vedkommende fag ved norsk universitet, høgskole eller videregående skole. I følge en nordisk konvensjon har alle som har autorisasjon i de øvrige nordiske land tilsvarende rettigheter i Norge. Dette betyr blant annet at det bare er autoriserte tannteknikere som omsetter egenproduserte varer som er unntatt fra merverdiavgiftsplikten. Andre virksomheter som importerer eller foretar bestillinger her i landet av tanntekniske produkter for videresalg skal beregne avgift ved videresalget. Det betyr videre at det er stilles krav om forsvarlig yrkesutøvelse, krav til internkontroll og tilsyn, krav om informasjon til pasientene, krav om taushetsplikt og personvern, krav til dokumentasjon/journalføring, krav om forsikring og krav om meldeplikt på tilsvarende måte som for annet helsepersonell i tannhelsetjenesten.