Informativ debatt
På årets landsmøte var NTFs tradisjonelle informasjonsmøte erstattet av en debatt om Tannhelsetjenesteutvalgets innstilling, der lederen for utvalget, Endre Dingsør, møtte hovedstyremedlemmer og samfunnsodontologen Dorthe Holst i panelet. En fullsatt storsal i varemessens lokaler på Lillestrøm hadde også mange innspill.
Endre Dingsør, fylkestannlege i Troms, og leder av Tannhelsetjenesteutvalget etter Hans Seierstad, gikk for nte gang siden utredningen ble lagt frem i juni, gjennom utvalgets arbeidsmåte og anbefalinger. Deretter ble han kalt podiets modigste mann, i det han satte seg i panelet sammen med et utvalg av NTFs hovedstyremedlemmer; Carl Christian Blich, Gunnar Lyngstad, Inger Lise Mathiesen, Jan Henrik Andersen og Kari Odland, i tillegg til professor i samfunnsodontologi, Dorthe Holst.
Sistnevnte ble bedt om å svare på hvorfor utredningen er blitt et makkverk, slik hun tidligere har uttalt. Men denne gangen ville ikke Holst bruke det ordet, men heller si at utvalgets innstilling mangler analyse av situasjonen i Den offentlige tannhelsetjenesten.
Gunnar Lyngstad tok til orde for et bredere samarbeid mellom offentlig og privat sektor, men tror ikke det er pisken som vil fremme et slikt samarbeid. Kari Odland, som panelets representant for de privatpraktiserende, understreket at de private gjerne samarbeider med Den offentlige tannhelsetjenesten om behandling av prioritert klientell så sant de får gode nok finansieringsordninger. Hun viste videre til den gang honorartariffen ble innført, og advarte mot å bli tatt på sengen på samme måte en gang til.
Carl Christian Blich presiserte at 75 prosent av tannhelsevirksomheten i Norge er privatfinansiert, og forklarte med det at prisene er bedriftsøkonomisk basert. Han tok dermed opp det følsomme temaet mellomlegg, og spurte om det kunne være slik at trygdesatsene faktisk er for lave. Blich etterlyste samtidig en nærmere gjennomgang av det som har med penger å gjøre i utredningen. Han mener at det bare er en del av virkeligheten som er blitt presentert.
I løpet av debatten ble det også slått fast at det er nok tannleger i Norge. Det er kanskje til og med for mange av dem. Hvis man tenker seg en fasttannlegeordning, der hver tannlege får 1 400 pasienter hver, vil vi sitte med et overskudd på 30 prosent. Tannleger altså. Men selv om det er nok av dem, er de ikke godt nok fordelt. Og det er ikke bare et distriktsproblem, kunne Jan Henrik Andersen slå fast, i det han fortalte at det står ledig tre offentlige stillinger i Kristiansand sentrum. Han viste videre til FUTT som et eksempel på godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor, og sa at hvis det offentlige skal ta flere oppgaver slik utredningen foreslår, må det økte midler til.
Og der står man, når høringsfristen er ute og den videre behandlingen av innstillingen og reaksjonene gjenstår.