Smittevernhåndbok for kommunehelsetjenesten, 3. utgave
Hans Blystad:
Folkehelseinstituttet gir i år ut sin smittevernhåndbok for kommunehelsetjenesten for tredje gang. Det påpekes i forordet at boken ikke er ment som en lærebok, men som et oppslagsverk om forebygging og kontroll av smittsomme sykdommer med relevans til norske forhold. Og det er da også boken blitt, med et oversiktlig alfabetisk register over sykdomstyper, og en fast disposisjon som gjentar seg i hvert avsnitt. Man finner også et tillegg som omhandler forgiftninger, meldepliktige sykdommer, varslingsplikt for sykdommer, bittskader, og stikkskader samt en liten bolk om kontroll og oppfølging av pasienter med tarminfeksjoner.
Boken er ment for kommunehelsetjenesten, men den er så klar og kortfattet at både tannleger og annet helsepersonell lett vil kunne ha stor nytte av den. Man kan finne opplysninger om inkubasjonstid, smittemåte, diagnostikk og symptomer, insidens, behandling, forebyggende tiltak ved enkelttilfelle eller i utbrudd, supplert med opplysninger om eventuell meldeplikt, og til hvilken instans. Aller bakerst finner man et stikkordregister med oppslagsord som for eksempel flått-infeksjon, konjunktivitt og menneskebitt. For den odontologiske leser vil nytteverdien ligge i hvilke forholdsregler man bør vurdere når pasientanamnesen viser diagnoser som man kan være usikker på betydningen av. For eksempel kan man lese seg til at kusma smitter ved nærdråpesmitte eller direkte kontaktsmitte via spytt. Slår man opp på Hepatitt A vil man se at den viktigste smittemåten er kontaminert mat, vann og fekale smitteveier, sjeldnere blodsmitte, mens Hepatitt B og C har oppgitt andre primære smittemåter. Beskyttelse av helsepersonell ved utbrudd av Ebola-virus eller Lassafeber er kanskje ikke opplysninger tannleger spør etter i daglig praksis, men i perioder med utbrudd av infeksjonssykdommer er det betryggende å vite hvilke typer behandling man bør utsette, og hvor lenge man bør utsette dem. Mange av tilstandene opptrer hyppigere enn vi kanskje er klar over hos våre recall-pasienter.
Registeret inneholder 118 diagnoser fra pest til skarlagensfeber. Boken er på 208 sider i A4-format og med spiralrygg, oransje farge og iøynefallende. Den kan trygt anbefales som oppslagsverk, og det vil være en klar kvalitetsforbedring for ethvert tannlegekontor å ha den i hyllen. Prisen er 250 kroner pluss porto, og den kan bestilles fra Folkehelseinstituttet på e-postadresse: publikasjon@fhi.no.
Oslo: Nasjonalt folkehelseinstitutt; 2005.