Forsvaret har id-beredskap
2. januar reiste seks tannleger fra Forsvaret til Phuket i Thailand, på ti timers varsel, for å støtte arbeidet til Nye Kripos’ id-gruppe. Oberstløytnant og sjef for Forsvarets tannhelsetjeneste, Jan Vidar Nielsen, var en av dem som reiste og var der i 14 dager.
Har du vært på lignende oppdrag tidligere?
– Jeg var med som observatør ved snuingen av Alexander L. Kielland-plattformen i 1983. 123 mennesker mistet livet da plattformen kantret i mars 1980. Jeg har også senere vært med på en del obduksjoner.
– Hva er bakgrunnen for at Forsvaret har en beredskap av tannleger med denne kompetansen?
– Vi har årlige kurs for våre tannleger i identifikasjonsarbeid. Dette har vært en del av forberedelsene til oppgaver i mobiliseringsforsvaret, med tanke på mulig konflikt i våre områder. Nå i senere tid er dette blitt mindre aktuelt. Forsvaret er blitt omlagt, og mye av vår aktivitet er blitt flyttet utenlands. Oppdragene er også blitt farligere, og vi ser ikke bort fra at det kan skje ulykker med våre soldater ute. Ellers ser vi det også slik at det har en verdi for samfunnet at Forsvarets tannhelsetjeneste kan mobilisere stort på kort varsel, slik vi gjorde da Nye Kripos ba om assistanse til oppdraget i Thailand ved årsskiftet.
– Hvordan opplevde du situasjonen da dere kom til Phuket?
– Vi kom ned noen dager etter politiet, og opplevde ikke situasjonen som kaotisk, slik den sikkert var noen dager tidligere. Vi fikk gjort jobben med å registrere ulike data på de omkomne nokså effektivt, men det var også hele tiden uklart hva vi skulle den neste dagen. Det synes jeg er naturlig i en slik situasjon; man belager seg på å ta en dag av gangen, og ta det som det kommer. Vi opplevde å få én beskjed den ene dagen, og en annen den neste. Mye av det dreier seg om kulturforskjeller, tror jeg. Det er uvant, men helt greit å forholde seg til.
– Blir det aktuelt for deg å reise ned igjen til Thailand?
– Det har vært totalt ti tannleger fra oss der nede, og de siste kom hjem rundt 1. februar. Nå er det kommet en forespørsel fra Nye Kripos til Forsvaret, og det er ikke avklart ennå om vi skal sende noen flere. Hvis det blir aktuelt, kunne jeg godt tenke meg det, for å følge identifikasjonsarbeidet videre. I den fasen jeg var der nede, besto arbeidet hovedsakelig i å registrere. Jeg skulle gjerne reist ned i en senere fase for å få mer innsikt i hele apparatet, og hvis mulig, følge arbeidet gjennom hele linjen, avslutter Jan Vidar Nielsen.