Odontologi + medisin = sant?
Nok en gang utredes mulighetene for å danne helsefakultet i Bergen, skriver universitetsavisen På Høyden. For fem år siden rant planene om et felles medisinsk, odontologisk og psykologisk fakultet ut i sanden, blant annet fordi fakultetene prioriterte å arbeide med omfattende endringer i studieplanene. Sist høst dukket imidlertid planene opp igjen, i forbindelse med diskusjonen om styreform og organisering ved Universitetet i Bergen. Nå skal en mulig sammenslåing av medisin og odontologi utredes og legges frem for universitetsstyret i løpet av våren. Det psykologiske fakultet er denne gangen foreløpig ikke med i planene, og heller ikke i utredningen.
Et kjernepunkt i diskusjonen om sammenslåing av de to fakultetene er hva som skal skje med den odontologiske klinikken. I et allmøte ved Det odontologiske fakultet, sa dekanus ved Det medisinske fakultet, Nils Erik Gilhus, som for øvrig er positiv til sammenslåingen, at medfak er lite villig til å påta seg driftsansvaret for en odontologisk klinikk av frykt for at det vil ta ressurser vekk fra forskning og undervisning. Universitetsdirektøren, Kåre Rommetveit, sa at de faglige grunnene for sammenslåing er uforandret, og at det for utenforstående vil virke naturlig at det blir ett fakultet. Han mente at spørsmålet om organisering av klinikken ikke bør få for mye oppmerksomhet på dette stadiet.
Dekanus ved Det odontologiske fakultet, Magne Raadal, sa seg enig i at det faglige må være det overordnede, og at man ved en sammenslåing kan få økt bevissthet om at oral helse er en del av den generelle helsen. Samtidig sa Raadal at det er fare for at odontologi blir marginalisert i en sammenslåing, særlig innenfor det gjeldende resultatbaserte finansieringssystemet. Han la imidlertid ikke skul på at han ønsker et felles odontologisk medisinsk helsefakultet .