Dentala material. Bra att veta i klinisk vardag
Tore Dérand og Margareta Molin:
Dette er en liten, svensk bok om odontologiske materialer. Ifølge forordet er målgruppen først og fremst tannleger, men forfatterne har også tenkt på studenter innen de odontologiske disiplinene. Boken er på ca. 190 sider med enkle tegninger og bilder, som stort sett er i svart/hvitt.
Boken tar utgangspunkt i de tekniske forholdene ved dentalmaterialene, men nevner også noe om «moderne» aspekter slik som bivirkninger og biologiske forhold. De grunnleggende fysikalske aspektene, for eksempel mekaniske egenskaper, overflatekjemi og adhesjon, er beskrevet på en tradisjonell og naturvitenskapelig måte.
Boken består av 22 kapitler som dekker de fleste materialene og fenomenene som er aktuelle ved dentalmaterialer. Tanntekniske prosedyrer og materialer er derimot lite omtalt. Restaureringsmaterialer har bred plass, og inkluderer det nyeste innen komposittområdet. Innholdet i boken er, naturlig nok, preget av forfatternes interesser. For eksempel er keramiske systemer beskrevet meget inngående. Også kjeveortopediske materialer er grundig behandlet, mens omtalen av endodontiske materialer er svært så kortfattet i forhold.
Totalt sett er boken en enkel og nøktern lærebok som med varierende grundighet og dybde går inn på de ulike materialgruppene. Boken fremstår som en klassisk materiallærebok, eller kanskje heller et avansert kompendium innen faget. Enkelte av faktaopplysningene og visse deler av presentasjonene kunne sikkert ha tjent på en kritisk gjennomgang. Det er ingen direkte litteraturreferanser i teksten, noe som er et savn, men det henvises til andre engelskspråklige lærebøker til slutt i boken.
Stockholm: Förlagshuset Gothia; 2004. 194 sider. ISBN 91 – 7205 – 443 – 3.