Vil jobbe samlende for de private
Etter anmodning fra Næringspolitisk forum sist høst har NTFs hovedstyre satt ned en arbeidsgruppe til å jobbe med saker som angår privat sektor. Tidende møtte den kvinnesterke gruppen i NTFs sekretariat på selveste kvinnedagen. Det var like tilfeldig som at gruppen består av bare kvinner.
Gruppen, som er nedsatt for denne hovedstyreperioden består av Kari Odland fra Bergen, Inger-Johanne Nyland fra Rogaland og Anna Fasting fra Vestfold. Ett hovedstyremedlem, én praksiseier og én assistenttannlege. Akkurat disse tre medlemmene ble personlig utnevnt av hovedstyret fordi man ønsket en representativ representant fra hver av disse kategoriene.
Bakgrunnen for at gruppen ble dannet er, ifølge Kari Odland, at medlemmer har uttrykt at saker som angår privatpraktiserende tannleger ikke blir godt nok ivaretatt i foreningen. Etter at den todelte organiseringen med Privatpraktiserende tannlegers ervervsgruppe (PTE) til å ivareta de privates interesser ble oppløst, er rutinene for å håndtere disse sakene kanskje ikke blitt godt nok ivaretatt i NTFs sekretariat. Det er derfor blant arbeidsgruppens oppgaver å sørge for eller foreslå tiltak som kan skape nye rutiner.
– Hvordan arbeider gruppen og hvilke saker som angår privatpraktiserende tannleger har dere jobbet med til nå?
– Vi møtes dagen før det er hovedstyremøte i NTF og går igjennom sakene som har betydning for de privatpraktiserende. Dette er vårt tredje møte til nå. Med tanke på Seierstadutvalget har vi vært opptatt av saker som kan få betydning for tannlegenes hverdag hvis det skjer endringer i forhold til regulering av etableringer, hvem som skal ivareta offentlige oppgaver og prisregulering. Videre har vi tatt for oss den nye konkurranselovgivningen, forslaget til ny skattelov, Pensjonskommisjonens innstilling og rettighetene i forbindelse med svangerskap i forhold til sykehjelpsordningen. Vi vurderer også fortløpende kontraktene mellom praksiseiere og assistenttannleger. Dessuten er jeg med i Akademikerne frie yrker for NTF, sier Kari Odland.
– Er dere en konkurrent til Praksiseierforeningen?
– Nei, det er vi ikke. Vi jobber med saker som angår alle privatpraktiserende tannleger, og er opptatt av å samle, mens Praksiseierforeningen representerer særinteressene. Det er noen som har vært bekymret i forhold til Praksiseierforeningen. Der er jeg av den oppfatning at foreningen som gruppering som arbeider for særinteresser er helt legitim, men at det er uheldig at denne grupperingen opptrer utad på egen hånd. Jeg tror det er best for alle at tannlegene står samlet utad, i stedet for at små grupperinger skal markere seg på bekostning av andre grupperinger innenfor NTF.
– Hvor lenge skal arbeidsgruppen bestå?
– Vi er oppnevnt for denne hovedstyreperioden. Samtidig har vi tenkt å sette av én dag til å diskutere fremtidig organisering av arbeidet for privat sektor ved neste næringspolitiske forum, til høsten. Da vil det bli diskutert om gruppen skal fortsette og i hvilken form, og eventuelt hvilket mandat den skal ha. Samtidig driver vi som sitter i gruppen nå en kontinuerlig evaluering av oss selv og måten vi jobber på.
– Har du noe inntrykk av hvordan det arbeides lokalt overfor de privatpraktiserende?
– Jeg har lyst til å si noe om organiseringen av arbeidet for de privatpraktiserende lokalt. Det var naturlig at PTE ble borte, eller så å si døde på sotteseng da honorartariffen forsvant. Men da PTE ble lagt ned, var det ikke slik at PTL-ene lokalt også måtte legges ned. Det skjedde imidlertid nærmest automatisk, bortsett fra i Rogaland. Nå er lokalstyrene oppfordret til å ha ett særskilt utnevnt medlem til å representere lokalforeningen på Næringspolitisk forum sentralt, men det er kanskje behov for en bedre organisering rundt arbeidet for de private interessene. I Sør-Trøndelag arrangerer de sitt eget næringspolitiske forum i januar-februar hvert år. Der har jeg vært noen ganger og sett at det har vist seg å være svært vellykket. På den måten kan medlemmene lufte synspunkter hjemme i sin egen lokalforening, og få svar på mange ting som de lurer på, avslutter Kari Odland, og tilføyer at hun og de andre i arbeidsgruppen, og også Lin Muus Bendiksen i NTFs sekretariat, gjerne vil ha direkte henvendelser fra medlemmer som har innspill eller spørsmål.