§§§Spør advokaten
NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Feriepenger etter sykdom
Min sekretær var syk i hele 9 måneder i fjor. Mitt spørsmål er: hva skal jeg betale i feriepenger og hva skal trygden eventuelt betale henne?
Svar: Du skal som arbeidsgiver betale feriepenger av den lønn du har betalt henne i løpet av året, dvs. også i arbeidsgiverperioden da hun var sykemeldt. Jeg forutsetter da at du ikke har tatt inn i arbeidskontrakten at hun skal ha full lønn under sykefravær.
Trygden betaler feriepenger av sykepengene i inntil 48 sykepengedager. Trygden dekker også feriepenger av fødselspenger i inntil 12 uker ved 100 % stønad og i 15 uker ved 80 % stønad.
Taushetsplikten
Har tannlege/tannpleier anledning til å informere helsesøster om tannhelsen til navngitte pasienter som er undersøkt på tannklinikken? Tanken bak er at helsesøster skal følge opp (mer intensivt enn hun ellers ville gjort) med motivasjon og informasjon om kosthold, fluor og munnhygiene.
Svar: Selv om intensjonene er de beste, er nok taushetsplikten til hinder for denne type informasjon til helsesøster. Loven setter strenge grenser for utveksling av medisinske opplysninger til «samarbeidende» helsepersonell.
Gaver ved jubileer
Min tannhelsesekretær har vært ansatt i 25 år, og jeg ønsker å gi en gave i den anledning. Kan jeg gjøre det uten at hun blir skattlagt for verdien?
Svar: Gaven må i utgangspunktet bestå av en naturalytelse, men gavekort er akseptert av ligningsmyndighetene. Skattefritaket gjelder når mottakeren har vært ansatt i henholdsvis 25, 40, 50 eller 60 år. Beløpsgrensen er kr 8 000 eller kr 12 000 ved klokke med inskripsjon. Er verdien høyere, blir hun skattlagt for det overskytende.
Det kan også gis skattefrie gaver opp til kr 3 000 når bedriften har bestått i 25 år, kr 4 500 når virksomheten er 50 år. Det samme gjelder når den ansatte gifter seg, fyller 50, 60, 70, 75 eller 80 år eller går av med pensjon etter mer enn 10 år i bedriften.
Fradrag for pensjonspremie
De siste årene har min premie til Tannlegeforeningens pensjonskasse oversteget grensen på 40 000 kroner. Hvorledes blir beskatningen i slike tilfeller?
Svar: Det er ingen fordel å betale inn premie som overstiger fradragsgrensen. Når pensjonen skal utbetales, blir du skattlagt på samme måte for den overstigende utbetaling som du blir for den del som er fradragsberettiget.