TSE Modul 3: Kariologi
– «fra 0 til 100 på 90 dager»
Fagansvarlige
Professorene Ivar Espelid og Anne Bjørg Tveit. Begge fra Universitetet i Oslo
Kursinnhold
Kursprogrammet vil omfatte aktuelle problemstillinger og belyse nye trender innen kariesbehandling for barn og voksne. Eksempler på spørsmål som vil bli tatt opp: Finnes det nye kariesdiagnostiske metoder som gjør røntgenbildet og sonden overflødig? Hvordan skal vi forholde oss til høyere sukkerforbruk, brusdrikking, ugunstige spisevaner, spiseforstyrrelser og erosjoner? Behandler vi karies med ozon, fluor eller bor? Hva betyr de nye retningslinjene om bruk av tannrestaureringsmaterialer i den daglige praksis?
Trendene innen moderne kariologi er å få «profylaksen» på fote igjen, lage minimale prepareringer, hvite fyllinger og ta kosmetisk tannbehandling på alvor. Kan dette forenes med «evidence based» odontologi, et aktuelt begrep i tiden?
Ny kariesepidemiologi
Kariesprediksjon
Mikrobiologi og plakk
Kariesetiologi og –utvikling
Diagnostikk (klinisk, med røntgen, kjemikalier, lys, datateknikk med mer)
Forebygging – inkl. nye tanker om forebygging av initiale lesjoner
Fluor i dagens profylakse
Salivas rolle
Fissurforsegling
Kavitetspreparering – fra små lesjoner til nesten kroner
Materialvalg og –behandling
Bleking – intern og ekstern
Tannslitasje – etiologi, forebygging og behandling
Kariesbehandling på pasienter med tannbehandlingsskrekk
Arbeidsmiljøproblematikk knyttet til kariesterapi: yrkeshygiene, pasienter med bivirkningsprobematikk
Dentale biomaterialer brukt i kariesterapien: toksiologi, bruksområder, holdbarhet, økonomi, nye produkter.
Målgruppe
Tannleger
Antall deltakere
Maks. 48
Sted og tid
Oppland
Første samling 7. og 8. september 2005
Andre samling 17. og 18. november 2005
Påmelding til
Anne T. Mathiesen
Postboks 1136
2605 Lillehammer
Kursavgift
Kr 7 000
Avgift for lunsj o.a. fastsettes lokalt og kommer i tillegg til kursavgiften.
Påmelding
Nærmere informasjon om påmelding sendes ut lokalt.
Avmelding
For nærmere opplysninger om avmeldingsrutiner, se siden om generell informasjon.