Kompetansekrav – mål og delmål
Jeg takker for presidentens svar til mitt innlegg i Tidende nr. 10. Jeg kan forsikre om at jeg ikke har endret standpunkt, men jeg reagerte på svaret Jan Line mottok fra hovedstyret, fordi det kunne synes som om man er fornøyd med det målet som nå er nådd hva gjelder allmennpraktikerens anledning til å utføre implantatprotetikk for trygdens regning.
I samtlige seks år da jeg var president, understreket hovedstyret allmennpraktikerens rolle som «ryggrad» i tannhelsetjenesten. Jeg har selv ved flere anledninger fremført dette budskapet i forskjellige fora. Livet består imidlertid av forhandlinger der man må akseptere delmål på veien. Jeg har derfor forståelse for den gjeldende godkjenningsordningen som et slikt oppnådd delmål i 2006. Jeg hadde håpet at styret ville benytte anledningen mitt innlegg ga, til å synliggjøre for medlemmene hvilke mål man har for allmennpraktikerens faglige rolle utover dette. Jeg er helt enig med presidenten i at man kan oppnå stagnasjon om man ikke er villig til å fire på krav. Like fullt er det viktig å beholde sine mål for ikke å bli stående på stedet hvil. Målet har vært at allmennpraktikeren skal beherske de til enhver tid anbefalte terapiformer som faget bringer og kunne skaffe seg den nødvendige mengdetrening for å opprettholde kvalitet uavhengig av finaniseringskilde. Selv om det er en utfordring for lærestedene, må også implantologi bli inkorporert i læreplanene, slik at fremtidens tannleger kan beherske dette på linje med andre deler av faget. Befolkningen flere steder enn i de store byene må kunne få et slikt tilbud, og det må være NTFs målsetting å bidra til en slik utvikling.
Til slutt – bare så også det er helt klart – spesialistenes rolle som veiledere, diskusjonspartnere og utøvere av spesielt krevende terapi står jeg fast ved. Mitt innlegg er ikke en desavuering av deres tilleggskompetanse.
Adresse: Stomapro, Stortingsg. 28, 0161 Oslo