En av tre unge har tannregulering

En av tre av landets ungdommer har tannregulering. Det er et altfor høyt tall, mener forskningsleder Arild Bjørndal ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

– Altfor mange blir behandlet for små tannstillingsfeil, sier Bjørndal til NRK. Han mener mange tannleger vet for lite om skadevirkningene av tannregulering og etterlyser forskning, idet han viser til en stor fersk forskningsrapport fra Sverige: – Den viser at vi vet for lite om balansen mellom nytten og bivirkningene av regulering. Det betyr at vi ikke har fullgod oversikt over hvor mange vi hjelper og hvor mange vi faktisk påfører et problem, sier Bjørndal.

Professor i kjeveortopedi ved Universitetet i Oslo, Arild Stenvik, gir Bjørndal støtte. Han mener, i følge NTB, at kunnskapsnivået er for lavt når det gjelder tannreguleringer.

Det mest vanlige problemet er at tannrøttene blir kortere og tannbuen minsker i lengde og bredde. Hvordan dette arter seg på lengre sikt er det ingen som vet i dag, og Bjørndal mener tannlegene bør vise større grad av ansvar:

– Tannlegene må ha en diskusjon seg imellom om terskelen for igangsetting av behandling. De må også ha en diskusjon om hvorfor de ikke driver mer forskning på dette området, og de må våge en diskusjon med foreldre og barn når de opplever at det ikke er grunn til å sette i gang behandling, sier Bjørndal.

Lederen for Rogaland tannlegeforening, Bernt Vidar Vagle, sier til NRK at tannlegene må bli flinkere til å sile ut barn og unge som ikke trenger tannregulering. Vagle er med det enig med reguleringstannleger i Stavanger, som sier at altfor mange blir henvist til utredning for tannregulering. Mange tannleger lar seg presse av foreldre som vil at barna skal ha perfekte tenner, sier Vagle.