Nasjonal plan for praksisstudiet
Det foreligger en plan fra januar 1998 med den omfattende tittelen «Nasjonal plan for praksisstudiet i 5. studieår av grunnutdanningen for tannleger». Den er utarbeidet i fellesskap av de to odontologiske fakultetene på et tidspunkt da Bergen hadde lang erfaring og Oslo så vidt var kommet i gang med praksisstudiet.
Det odontologiske fakultet, UiB innførte praksisstudiet, den gang kalt «utplassering av tannlegestudenter», allerede studieåret 1989 – 90. Oslofakultetet kom først i gang i 1996 og samarbeidet tett med Bergen under planleggingen, noe som munnet ut i den nasjonale planen.
Planen har som overordnet mål å forberede studentene på yrkeslivet og lette omstillingen fra å være student til å praktisere som tannlege. Studentene skal gjennom erfaringer, observasjoner og samtaler under praksisstudiet få økt forståelse for hvordan tannhelsetjenesten er organisert og fungerer i praksis. De skal også få bedre forståelse for de problemstillinger pasienter og ulike typer tannhelsepersonell kan stå overfor.
Planen skisserer også en ramme for de aktiviteter og emner som bør inngå i praksisstudiet. Stikkord er klinikkbasert virksomhet, tannhelse- og tannpleiesituasjonen i fylket og/eller distriktet, utadrettet forebyggende virksomhet, tannpleie for spesielle grupper, spesialisttjenester og samarbeid offentlig – privat virksomhet.
Etter åtte år har det skjedd en del endringer: I Oslo er studieplanen lagt opp slik at praksisstudiet må gjennomføres to ganger i året, og det er utvidet til fem uker ute på klinikk. Dessuten er tannlegeutdanningen i Tromsø kommet i gang, og denne utdanningen er som kjent basert på at studentene skal være ute i distrikt i til sammen sju måneder. Derfor vedtok Nasjonalt fakultetsmøte for odontologiske fag høsten 2004 at den nasjonale planen skulle revideres for å bli mer tilpasset dagens situasjon. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe bestående av representanter for begge de odontologiske fakultetene, tannlegeutdanningen i Tromsø, fylkestannlegene og NTF. Gruppen ledes av førsteamanuensis Kristin Klock.
– Hovedhensikten med dette arbeidet er å finne løsninger som kan bidra til en smidig gjennomføring av praksisstudiet i årene som kommer. Økt omfang kan gjøre det vanskeligere å rekruttere veiledere på hensiktsmessige klinikker, og markedet blir ytterligere presset når kullet i Tromsø blir fulltallig med 40 studenter som skal være ute i distrikt hele høstsemesteret og halve vårsemesteret, sier hun og forteller at de håper å avslutte arbeidet i gruppen i løpet av våren. – Da er det altså fordeling av klinikkplasser som blir det viktigste i planen, for mål og innhold må bli svært forskjellig for Tromsø og Bergen/Oslo? – Ja, helt klart. Studentene fra Tromsø skal få en stor del av sin kliniske trening i distrikt, mens våre studenter gjennom praksisstudiet først og fremst skal oppleve virkeligheten ute og bli kjent med Den offentlige tannhelsetjenesten. I Bergen begynte vi med utplasseringen fordi vi mente at studentene fikk for lite kontakt med tannhelsetjenesten i løpet av studietiden, sier Kristin Klock.