Nærmere enn noen gang?
Nok en gang er spørsmålet om et helsefakultet i Bergen utredet. Denne gangen som et forslag om en organisatorisk løsning på sammenslåing av det medisinske og det odontologiske fakultet. Som om det er en god idé. Det er kanskje det som plager motstanderne aller mest.
Det er ikke første gang spørsmålet om å etablere et helsefakultet i Bergen er reist. For fem år siden ble det samme spørsmålet utredet, men da som en gjennomgang av fordeler og ulemper ved en sammenslåing av de to fakultetene. Prosessen rant fort ut i sanden den gangen, og det ble stille rundt spørsmålet helt til i fjor. Da ble det nedsatt en arbeidsgruppe, med mandat å legge frem forslag til en organisatorisk løsning for et fakultet bestående av dagens medisinske og odontologiske fakulteter. Et av premissene i mandatet var at Odontologisk klinikk skal være en egen enhet utenfor det nye fakultetet. Arbeidsgruppen leverte sin innstilling 16. desember. Høringsfristen er satt til 15. mai. Og 8. februar var det allmøte og fullt hus i det store auditoriet ved Det odontologiske fakultet i Bergen.
Ledelsen ved fakultetet har sittet i arbeidsgruppen, og står bak forslaget om sammenslåing av de to fakultetene. Men slett ikke alle de fakultetsansatte synes det er en like god idé som dekanus Magne Raadal, instituttstyrer Inge Fristad og klinikksjef Arne Geir Grønningsæter. Selv om de fremførte sine presentasjoner så tilhørerne trodde de var gått feil, og havnet hos forsamlingen «Livets ord».
De som er motstandere, skeptiske eller usikre på konsekvensene av sammenslåing av de to fakultetene, tenker først og fremst på klinikkens fremtid, studentundervisningen og de klinikkansatte. Disse spørsmålene er heller ikke ferdig utredet.
Instituttstyrer Inge Fristad sier imidlertid i en kommentar at det er kommet signaler fra Helse vest om at det er vilje til å se på en løsning der klinikken blir lagt til helseforetaket.
Klinikksjef Arne Geir Grønningsæter sier at det er både visjoner, og reelle tanker og ideer som ligger til grunn for forslaget om en utskillelse av klinikken fra fakultetet. Han sier videre at helseforetaket er valgt med tanke på spisskompetansenivå, og at eksempler fra andre institusjoner viser at en slik klinikk kan være tilsluttet Universitetet i Bergen både når det gjelder utdanning og forskning. – Den spesielle klinikken for profesjonsutdanningene i odontologi og tannpleie må komme i en særstilling, og må defineres, dimensjoneres og kostnadsberegnes som en egen enhet og virksomhet, sier Grønningsæter videre. Han legger til at klinikken og tilhørende virksomhet må finansieres via universitetet og være universitets ansvar. – Den øvrige delen av en Odontologisk universitetsklinikk skal være en henvisningsklinikk for spesialistkasus av ulike kategorier. Dermed opparbeides et pasientgrunnlag som kan utnyttes i undervisningen, både i grunnutdanningen og ikke minst i spesialistutdanningen. Dette gir også muligheter for kompetanseheving blant klinikkens ansatte, og det kan igjen danne grunnlaget for klinisk forskning. Klinikken bør ha stillingshjemler for spesialistkandidater, og den kliniske virksomheten må kunne generere en økonomisk inntekt via honorarer, trygdemidler og basistilskudd på linje med andre klinikker i helseforetaket. Viktige og positive målsettinger med en slik organisering av klinikken er å få etablert en odontologisk universitetsklinikk som har identitet og integritet, som kan være attraktiv for kompetente spesialister innenfor odontologiske spesialiteter og disipliner, og som kan tilby en karrierestige for sine ansatte. – I en slik klinikk vil det også være behov for personer med dobbelkompetanse, som eventuelt kan ha bistillinger ved instituttet eller fakultetet, avsluttet Grønningsæter.
Dekanus Magne Raadal understreket at det ikke er snakk om at man i høringsuttalelsen skal si ja eller nei til sammenslåing, og dermed hoppe ut i noe usikkert. Nå skal høringsinstansene, deriblant de odontologiske lærestedene og Tannlegeforeningen, komme med det de har av motforestillinger og positive tanker. Men han sa også at tannlegeutdanningen og odontologien i Bergen står ved et veiskille, og overfor et valg; enten i retning av sammenslåing og vitenskapelig forskningsbasert virksomhet sammen med medisin, eller i retning av en mer høyskolepreget form. Det er ikke under noen omstendighet snakk om at man kan fortsette som før, sa Raadal.