Debatt endret holdningene til offentlig regulering
Danskenes landsmøte, Årskursus, som ble arrangert i København i mars, ble åpnet med debatten «Skal vi reguleres av myndighetene eller kan vi selv?» Mye tyder på at debatten endret tilhørernes holdning til regulering. I hvertfall for en stund.
Ved innledningen til debatten ble tilhørerne, altså tannlegene, ved hjelp av mentometerknapper, bedt om å svare på følgende spørsmål: «Er danske tannleger utsatt for, for mye, for lite, eller en passe mengde offentlig regulering? Svarene fordelte seg slik: 54 prosent syntes det var for mye, 14 prosent for lite, og 32 prosent syntes det var passe mye offentlig regulering av tannlegenes virksomhet.
Debatten dreide seg om alt fra hvordan andre yrkesgrupper er regulert til strenge gjennomregulerte forhold for tyske tannleger, via temaer som etikk og moral i egne rekker, krav til og kontroll med hygiene og etterutdanning, forebygging av regulering og strategi i forhold til politikere og myndigheter, dokumentasjon på overholdelse av foreningens regler, konsekvenser ved ikke å følge reglene og klagehåndtering, med mer.
Etter debatten fordelte svarene seg på spørsmålet om DTF bør stille formelle krav til sine medlemmer hva angår for eksempel kvalitet, hygiene og etterutdanning seg slik: 88 prosent sa ja til formelle krav og kontroll, mens bare 12 prosent sa nei til krav fra foreningen.
Noen av tilhørerne var riktignok gått i løpet av debatten, så universet var ikke det samme ved debattens begynnelse som ved slutten. Men det er likevel interessant å merke seg at nesten 90 prosent av dem som satt igjen til slutt, ønsket at det stilles krav for å kunne være medlem av DTF.
I en kommentar sa formannen i DTF, Susanne Andersen, at det ikke er noen grunn til å vente på at myndighetene stiller overdrevne krav. Hun understreket nødvendigheten av å være proaktiv overfor politikere og embedsmenn og komme dem i forkjøpet, men hun sa også at hun ikke ønsker å stille formelle krav til medlemmene.
Spørsmålet som ble stilt innledningsvis, ble også gjentatt mot slutten av debatten. Da var det 41 prosent som syntes det var for mye regulering, fortsatt 14 prosent som syntes det var for lite og 45 prosent som syntes det var passe. Så, fortsatt med det forbehold at universet hadde endret seg; underveis i debatten endret tannlegenes syn på dagens situasjon seg i retning av at det er heller passe mye enn for mye regulering.
Mentometerknappene ble også brukt til å registrere hvor mange som hadde tatt noen form for etterutdanning i løpet av de siste to årene. Det svarte hele 95 prosent ja til. Men dette spørsmålet ble altså, vel å merke, stilt til den gruppen tannleger som hadde valgt å delta på danskenes store årlige etterutdanningsbegivenhet.