Fylkestannlegene forlover seg
Fylkestannlegene har inngått en interimsavtale om utvikling av elektronisk kommunikasjon i tannhelsetjenesten.
Det er flere ting som tyder på at det går i retning av innlemmelse i Norsk Helsenett for norske tannleger, og at tannlegene nå vil bli inkludert i helsetjenestens nasjonale nettverk for informasjonsutveksling. Men flere økonomiske og tekniske spørsmål og oppgaver må besvares og løses før en funksjonell og hensiktsmessig løsning er på plass.
Fylkestannlegemøtet besluttet 24. august å inngå en samarbeidsavtale seg imellom. Avtalen løper fra 31. august 2007 til 31. desember 2008. Hver fylkeskommune skal sette av femti tusen kroner i år, og femti tusen kroner neste år. Det vil si 1,9 millioner kroner fordelt på 2007 og 2008.
Fylkestannlegemøtet valgte en styringsgruppe for samarbeidet, der NTF også er med. Et midlertidig sekretariat skal bestå av den samme gruppen som utredet og leverte rapporten om elektronisk kommunikasjon i tannhelsetjenesten, som kom i vår, med Bjørn Oustad fra kompetansesenteret i Helseregion Sør som leder. I rapporten ble det blant annet fastslått at tannlegene er kommet på etterskudd i forhold til andre parter i helsevesenet.
– Men det er ingen grunn til å tenke på hva som burde ha skjedd og hvorfor det ikke har skjedd noe før nå. Tiden er nå, og nå må vi bare se fremover, sier Bjørn Oustad til Tidende, og fortsetter:
– Norsk Helsenett har hatt sine svakheter. Det ble satset mye på infrastruktur, men legene følte at de ikke fikk nok tjenester igjen for pengene. Motorveien lå der, men de hadde ikke noen biler å kjøre med, for å bruke en metafor som er lett å forstå. Av det lærer vi at det gjelder å konsentrere seg om tjenestene. Derfor er det viktig at det er tannhelsetjenesten som driver dette fremover nå, og ikke IKT-folkene. Det som også blir viktig fremover er at vi drar nytte av det arbeidet som allerede er lagt ned i de enkelte fylkeskommunene, og at vi drar lasset sammen. Hvis alle skal begynne helt på nytt, blir det for tungt, både å komme i gang og å komme videre. Det er helt avgjørende at tannhelsetjenesten står samlet og finner utviklingsoppgaver de kan enes om. Hvis fem regioner eller nitten fylkeskommuner skal gjøre dette hver for seg, blir det mangedobbelt arbeid og ikke noe greie på det. Vi ville ikke få gjennomslag. Men nå tror jeg at det kan bli en fin helhet i dette arbeidet, avslutter Bjørn Oustad, og legger til at de viktigste samarbeidspartene er Kommunenes sentralforbund (KS), NAV og tannlegeforeningen.