Medisinsk ordbok
dr. med. Magne Nylenna.
6. reviderte utgave
Markedet for medisinske ordbøker er både klart og stigende. Helsevesenet, pressen, embetsverket og det politiske apparatet har behov for å uttrykke seg presist i gjeldende helsefaglig terminologi og ortografi. Derfor er Kunnskapsforlagets utgave en blant flere på bokmarkedet. Og den er slett ikke dårlig.
I medisinsk terminologi har latinsk, engelsk og svensk/tysk/norsk ortografi gått om hverandre og skapt usikkerhet hos publikum og også blant fagpersonell. Kunnskapsforlagets medisinske ordbok har fulgt en norsk linje i stavemåten. Bruk av ch, ph, x, z og w er stort sett unngått, og det får oppslagene til å virke lette og lite arkaiske. Der norske uttrykk er mest brukt, er de latinske nevnt sekundært, og vice versa. Det er lagt vekt på praktisk nytteverdi med korte forklaringer, og det er tatt med en solid bolk med ord og uttrykk fra helsetjenestens organisering.
Blant bokens 20 000 oppslagsord kan man finne autoerytrocyttsensibilisering, gonokokk-komplimentbindingsreaksjon og mindreverdighetskompleks. Under endodonti finner man følgende beskrivelse: læren om tannpulpa og de periapikale vevenes anatomi og fysiologi og sykdommer i dette området. Også brukt om rotfylling av tenner. En artig påminnelse om høna og egget. Av mer administrative oppslagsord kan nevnes innsatsstyrt finansiering, krisesenter og helsesekretær. Ellers er adjektiver som abnorm, irritabel og statisk tatt med og forklart.
Sidene i boken er tospaltede med en bred marg som stedvis er utstyrt med margreferanser og små enkle skisser til noen av oppslagsordene. Boken veier omtrent et kilo, er innbundet og med en papirtykkelse som i hvert fall ikke bør være tynnere. Det er ingen fargeillustrasjoner med unntak av de grå feltene som danner bakgrunn for margkommentarene. Bokens layout gir et saklig inntrykk.
Bokens redaktør, Magne Nylenna, presiserer i sitt forord at det har vært tre sentrale utfordringer: ordvalg, ordforklaringer og bokstavering. For en norsk odontologisk leser virker det som utfordringene er vel håndtert. Boken er et greit og dekkende oppslagsverk som trygt kan anbefales til norske tannlegers faglige bokhylle.
Oslo: Kunnskapsforlaget ANS, H. Aschehoug & Co A/S og Gyldendal Norsk Forlag ASA; 2007. ISBN 13: 978-82-573-1406 – 4.