Oral Surgery
Fragiskos D. Fragiskos, redaktør:
Bokens mål er i gi tannlegestudenter og allmennpraktiserende tannleger praktiske råd i form av et atlas innen oralkirurgiske prosedyrer som kan utføres i tannlegepraksis. Fragiskos D. Fragiskos er oralkirurg og førsteamanuensis ved Tannlegeskolen, Universitetet i Aten, Hellas, og han har med seg seks medforfattere fra samme universitet. Boken er oversatt fra en tilsvarende gresk utgave.
Boken er inndelt i 16 kapitler. På slutten av hvert kapittel finnes en bibliografi i alfabetisk rekkefølge. Denne har preg av å ikke være fullstendig oppdatert, siden de fleste referansene er fra 80 – 90-tallet, med kun et fåtall fra 2000 og senere. Boken starter med en kort omtale av noen generelle medisinske tilstander som kan ha betydning i tannlegepraksis, inkludert hjerte-, kar- og blodsykdommer, epilepsi, diabetes etc. Det gis nyttige råd for hvordan og, ved hjelp av enkle midler, å unngå og eventuelt takle komplikasjoner som kan oppstå ved noen av disse tilstandene. Enkelte detaljer passer imidlertid dårlig for norske forhold, eksempelvis anbefales premedikasjon med preparater som ikke er registrert i Norge.
Kapitlet om utstyr, instrumenter og materialer gir blant annet råd i forhold til oppdekning og utstyr. Her foreslås fire typer instrumentsett til oppdekning for henholdsvis enkle ekstraksjoner, kirurgiske ekstraksjoner, bløtvevs-biopsier og incisjon og drenasje av abscesser. Fire forskjellige typer instrumentsett kun for oralkirurgiske prosedyrer blir nok noe omfattende for allmennpraksis. Dessuten kan antallet instrumenter, etter min mening, reduseres i forhold til de her beskrevne kirurgiske oppdekningene.
Det største kapitlet på 56 sider, om kirurgisk ekstraksjon av partielt erupterte og retinerte tenner, er oversiktlig med mange kliniske fotos og figurer som manual for de enkelte inngrepene. En del av operasjonene som beskrives, synes relativt avanserte for allmennpraksis. Kapitlet om pre- og postoperative komplikasjoner er noe mangelfullt, siden det ikke gis klare råd om hvordan man for eksempel skal håndtere blødning ved hjelp av midler som er relativt enkle og vanlige i bruk i oralkirurgisk praksis i Norge (f.eks. Surgicel®, Cyklokapron®/tranexamsyre). Videre beskrives behandling av alveolitt med sinkoksydeugenol, men siden eugenol er et sterkt allergen, anbefaler vi i dag ofte andre midler, for eksempel salvetampong med tetracyclin (f.eks. Terra-Cortril®). Det kommenteres riktignok at nyere studier (referansene fra 1982 og -86!) viser at dextranomer granula (Debrisan) og collagenpasta (Formula K) er effektivt for å unngå fremmedlegemereaksjon som ved bruk av sinkoksydeugenol. Disse to produktene er, så vidt jeg vet, ikke brukt her i landet.
Det siste kapitlet om profylakse og terapeutisk bruk av antibiotika gir en kortfattet gjennomgang av vanlige typer antibiotika som kan være aktuelle i odontologisk praksis. Hovedvekten av rådene som gis her, samsvarer med norske forhold, hvor ett av unntakene er anbefalingen i forhold til endokardittprofylakse.
Boken har fine kliniske fargebilder med tilhørende illustrasjoner, dog tilfører tegningene ikke alltid mer informasjon enn det kliniske bildet, så noen kunne vært utelatt. Røntgenbildene er generelt uklare og av dårligere kvalitet, og i enkelte tilfeller er det vanskelig å skille viktige strukturer fra hverandre på bildene. Boken har imidlertid en grei inndeling, og det er lett å finne frem.
Bokens styrke er altså de mange flotte kliniske fargebildene med tilhørende illustrasjoner, den er en fryd for øyet. Dens svakhet er at teoretiske vurderinger og anbefalinger avviker fra norske forhold på enkelte områder. Det er imidlertid flere bra bøker innen emnet på markedet, så den møter hard konkurranse. Disse forholdene gjør at jeg ikke ville anbefale den som hovedbok i vår undervisning for tannlegestudentene innen emnet oral kirurgi. Jeg kan imidlertid anbefale den som et atlas i forhold til skjematisk og trinnvis beskrivelse av oralkirurgiske inngrep.
Heidelberg: Springer Verlag GMBH; 2007. 367 sider, 11 tabeller og 1307 illustrasjoner. ISBN 978-3-540-25184-2.