Årsoppgjør 2007
I juni kom den endelig. Og markerte årets og kanskje flere tiårs viktigste begivenhet for norske tannleger: Stortingsmeldingen om framtidas tannhelsetjenester. Spenningen, som var stor etter NOU-en fra 2005, ble avløst av lettelse. Regjeringens «hovedprinsipper for politikkutviklingen på tannhelsefeltet» stemte godt overens med Tannlegeforeningens syn på utviklingen, og verken fasttannlegeordning, etableringskontroll, prisregulering eller turnustjeneste ble foreslått.
Meldingen, et leseverdig dokument kalt «St.meld. nr. 35 (2006 – 2007) Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning. Framtidas tannhelsetjenester», skal behandles i Stortinget en gang på nyåret, og regjeringen legger til grunn at den skal følges opp av en ny lov. Stikkordene i meldingen er bedre tilgjengelighet, sosial utjevning, forenkling av regelverket for trygden, kunnskapsheving og styrking av fylkeskommunen som forvaltningsnivå. På sikt vil forslagene innebære «en betydelig strukturreform i sektoren, både oppgavemessig, personellmessig og i klinikk- og praksisstruktur». Behandlingen i Stortinget vil følges opp med forslag til ny lov om tannhelsetjenesten. Det blir spennende å se når den nye loven kan tre i kraft.
Ett av forslagene i stortingsmeldingen er allerede realisert. En forenkling av trygdereglene som trådte i kraft den 1. september, innebærer blant annet at kravet om forhåndsgodkjenning av tannbehandling under trygdens § 5 – 6 er falt bort. Tannlegen skal nå selv vurdere om pasienten har krav på dekning, og refusjonskravet skal sendes direkte til NAV Helsetjenesteforvaltning. Forslag til ytterligere forenklinger er sendt på høring, og vil bli gjennomført fra nyttår. Dette er positive endringer både for pasientene og tannlegene.
Resultatene fra to omfattende undersøkelser om mulig sammenheng mellom kvikksølveksponering og yrkesskade hos tannhelsepersonell er også fremlagt i løpet av året. Mens mange tannhelsesekretærer rapporterer å ha fått skader, er det svært få tannleger som mener de er syke som følge av arbeid med amalgam (se side 941).
Av viktige begivenheter ved våre odontologiske læresteder må nevnes at Det odontologiske og Det medisinske fakultetet i Bergen i 2007 besluttet å slå seg sammen til Det medisinsk-odontologiske fakultetet med virkning fra 1. januar 2008. Det kom imidlertid ingen penger til det planlagte og svært nødvendige nybygget. I Tromsø, derimot, innviet de sitt TANN-bygg i august. Utdanningen og de nye master- og Ph.D.-gradene ved fakultetene er under evaluering av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). I skrivende stund er gradene fra Oslo-fakultetet godkjent.
Foreningen har hatt et godt år og representantskapet har nylig holdt sitt årlige møte og vedtatt arbeidsprogram og valgt nye styrer og råd. Og bestemt at reklameavtalene nå skal fases ut – til glede for de mange som ikke likte at foreningens logo i publikums øyne ble knyttet til ulike produkter. Ellers er det i løpet av året blitt spesialitet i både oral protetikk, endodonti og kjeve- og ansiktsradiologi i tillegg til de fire tidligere godkjente spesialitetene. Et nytt organisasjonssystem og nytt nettsted må også nevnes, og det har vært god oppslutning om landsmøtet og kursene, ikke minst TSE.
Også Tidende har hatt et godt år i 2007. Årsindeksen som følger dette heftet, gir en god oversikt over innholdet, men leter du etter noe spesielt som du vet eller tror du har lest i tidsskriftet en eller annen gang, så anbefaler vi at du går inn på Tidendes nettsted (www.tannlegetidende.no) og søker der.
Ellers vil vi i redaksjonen gjerne benytte anledningen til å takke alle vi har samarbeidet med i året som gikk, ikke minst de som har bidratt med stoff til bladet, enten i form av artikler eller som debattinnlegg og kommentarer. Og til alle våre lesere: God jul og et riktig godt nytt år.