Smitte
Unni Knutstad, redaktør:
Smitte er en diskret, faglig paperbackutgave som berører noe vesentlig i forståelse av smitte og infeksjonssykdommer. Boken er en samling perspektiver på «smitte som vitenskapelig, medisinsk og kulturelt fenomen» og består av syv uavhengige kapitler i tillegg til en introduksjon fra redaktøren. Bidragsyterne er alle leger og sykepleiere.
Etter hvert som man leser de svært forskjellige kapitlene, ser man hvordan sentrale sannheter og holdninger i historisk perspektiv har ført fram til den globale helsesituasjonen og de virkemidlene mot smitte som fattige og rike land har til rådighet i dag. Jødiske lover fra gammeltestamentlig tid, sykdomshistorikk fra norsk middelalder, samisk forståelse av smittebærerbegrepet, hva som har vært oppfattet som «rent» og «urent» og som fremdeles blir det på norske sykehjem, isolasjon av syke, vaksiner, diagnoser og behandling. Alt dette legges fram som underlagsmateriale for dagens forståelse av smitteangst, smitteforebyggelse og selve smittebegrepet.
Bokens medisinske kapitler beskriver hvordan nasjonal økonomi og sykdommers «status» er de største risikofaktorene for utbredelse av infeksjonssykdommer, både globalt og lokalt. Helsevesens og markedskrefters sammenfallende og motstridende interesser, vaksiner og smitteforebyggende arbeid, kulturelle og politiske holdninger er nøkternt omtalt. Siste kapittel er en konsentrert medisinsk gjennomgang av smittekjeden, smitteveier og valg av smitteverntiltak.
Boken ble til i kjølvannet av Norges Forskningsråds konferanse i 2004 om kartlegging av global helseforskning i Norge. Den er lettlest, lettforståelig og engasjerende. Rekkefølgen av kapitlene kan virke noe tilfeldig, men de står godt hver for seg. Denne anmelder kunne ønsket kapitel 1 som bokens naturlige avrunding.
Boken anbefales som informativ og holdningsskapende faglitteratur.
Oslo: Cappelen Akademisk forlag; 2006. ISBN 13-978-82-02-24979-3