Den første, men ikke den siste
NTFs aller første tariffkonferanse hadde stort oppmøte, og mange nye koster. NTFs forhandlingssjef, Karsten Langfeldt, er glad for at rekrutteringen av folk som interesserer seg for tillitsvalgtarbeid er god. Han lover en ny tariffkonferanse om et år, slik vedtaket også er.
Tariffkonferansen er en kjærkommen nyvinning for mange i NTF, og er kommet til etter vedtak i NTFs representantskap. Det er etter hvert få foreninger som ikke har tilsvarende konferanser i forkant av lønnsoppgjøret. På dagsordenen til NTFs første tariffikonferanse sto blant annet å legge strategier for årets tariffoppgjør og å fastsette Sentralt forhandlingsutvalgs forhandlingsmandat. Videre skulle både sentrale og lokale oppgjør evalueres, slik man også gjør det ved Lønnspolitisk forum på høsten. Dette forumet er imidlertid dobbelt så stort.
Kommet for å bli
– Tariffkonferansen er en viktig møteplass og læringsarena i forkant av lønnsoppgjøret. Her skal vi diskutere strategier og gi mandat til forhandlerne, sa Karsten Langfeldt etter konferansen: – At det kommer to deltakere fra hvert utvalg av tillitsvalgte (UTV) skaper grunnlag for gode lokale prosesser, og muligheter for kontinuitet i vervene. Jeg ser det også som viktig at alle UTVer er representert innen alle sektorer hvor vi har partsrettigheter. En tariffkonferanse i forkant av lønnsoppgjøret gir en større grad av involvering og ansvarliggjøring av UTVene i det tariffpolitiske arbeidet.
NTFs sentrale forhandlingsutvalg skal evaluere tariffkonferansen i etterkant, og vil kanskje komme tilbake med forslag til justeringer før neste års konferanse. – Neste års tariffkonferanse vil ganske sikkert foregå innenfor omtrent de samme rammene som i år, men vi må også regne med å bruke litt tid før noe nytt har funnet sin form, forklarer Langfeldt, som legger til at neste år kan bli et vikitg tariffoppgjør i og med sannsynligheten for at pensjon og særaldersgrense blir et tema: – I år er et såkalt mellomårsoppgjør, der det bare står om økonomi, mens det neste år også skal forhandles om innholdet i tariffavtalene. Dette innebærer at neste års konferanse bør få noen gode diskusjoner om pensjonsspørsmål.
Hvis man havner i staten
Det ble ganske mye snakk om staten som forvaltningsnivå. Ikke minst fordi lederen av Akademikerne stat, Curt A. Lier, var invitert for å fortelle om streikeviljen i staten. Det gjorde han på en engasjerende og forfriskende måte. Og tilhørerne fikk med seg mye innsideinformasjon. Men det er egentlig ingen som tror at Den offentlige tannhelsetjenesten havner på statlig nivå, og at tannlegene blir en arbeidstakergruppe i staten. Skulle det skje, får man en kjempejobb med å lære seg den statlige tariffavtalen, og NTF må sette i gang mye kursvirksomhet. Men det er lite som taler for at det blir slik, og desto mer som taler for at man havner på det nye regionale nivået, hvis det kommer.
Livet i fylkeskommunen
Forhandlingsleder i Kommunenes Sentralforbund (KS), Per Kristian Sundnes, som har vært forhandlingssjef i NTF en lang årrekke tidligere, gjorde comeback på NTFs tariffkonferanse. Han kom for å snakke om videreutvikling av avtaleverket i KS, pensjonsutfordringene i tariffområdet, og hvordan KS opplever at fylkeskommunene håndterer og bruker det de innvidde kjenner som kapittel 5.2. Ut over det sa han at lønnsoppgjørsåret 2007 fortoner seg stille og fredelig så langt. Det er et såkalt mellomoppgjørsår der ingen venter seg store ting. Like fullt kan det skje store ting, sa Sundnes, og minnet om at AFP-ordningen kom i stand i et mellomoppgjørsår.
Fin hyllest
Denne gangen må vi også nevne festmiddagen som fant sted på Gardermoen på tariffkonferansens første dag. Ikke overraskende benyttet man denne anledningen til å hylle Richard R. Næss, som har bestemt seg for å skifte beite. Næss har arbeidet i Den offentlige tannhelsetjenesten i Ulefoss i Telemark i nærmest en mannsalder, og har vært en stadig mer engasjert tillitsvalgt: de siste årene som leder av NTFs sentrale forhandlingsutvalg. Nå har han imidlertid bestemt seg for å skifte plass ved forhandlingsbordet, idet han har takket ja til stillingen som fylkestannlege i Østfold og begynner der 1. juni i år.