Panoramic radiology
Vivian E Rushton og John Rout:
Vivian Rushton, universitetslærer i Dental and Maxillofacial Radiology ved School of Dentistry, University of Manchester og John Rout, leder av radiologiavdelingen ved Birmingham Dental Hospital, har sammen skrevet en liten lærebok i panoramarøntgen. Begge er velkjente profiler innen kjeve- og ansiktsradiologi både i England og Europa. Den viktige oppgaven som billedredaktør har de delegert til Keith Horner, også han fra University of Manchester.
Boken har syv kapitler og er på 148 sider inkludert indekssidene. Boken er nr. 20, den andre om røntgen, i en serie beregnet på allmennpraktiserende tannleger. På omslaget skriver forfatterne at bokens målgruppe er hele tannhelseteamet. Ved å få bedre forståelse for panoramarøntgen kan billedkvaliteten maksimeres og derved også diagnostikken til fordel for pasienten.
Hvert enkelt kapittel er godt organisert med formål, hvilket utbytte leseren kan få av å gå gjennom det, og deretter en innledning til kapittelet. Kapitlene avsluttes med en konklusjon og forslag til annen relevant lesning.
De fleste bøker om panoramarøntgen har kapitler som tar for seg utviklingen av teknikker og apparatur; så også denne. Det er lettere å forstå hvorfor dagens apparater er som de er, når man kan lese om utviklingen av disse apparatene, som etter hvert er blitt svært avanserte. Det er dessuten morsomt å lese om hvilket pågangsmot og hvilken oppfinnsomhet enkelte av pionerene, og da kanskje spesielt «OPGens far», finnen Yrjö Veli Paatero, viste. Den første kommersielle panoramamaskinen, Watson Rotograph, ble fabrikkert i England som et resultat av Paateros samarbeid med den engelske radiologen Sydney Blackman. Boken har i denne sammenheng med noen morsomme illustrasjoner som denne anmelder ikke har sett tidligere. Det første kapittelet heter for øvrig «Historie og fremtidig utvikling», men det siste emnet dveler ikke forfatterne særlig lenge ved.
Kapittelet om teori og praksis ved panoramarøntgen er oversiktlig og greit, og inneholder en trinnvis oversikt over så vel forberedelser som innstilling og eksponering av pasienten. Dette vil være svært praktisk lærdom for dem som skal utføre denne type røntgenundersøkelser.
Røntgenanatomi er definitivt mer komplisert på rotasjonsradiografi enn på vanlige summasjonsbilder. Ikke minst fordi det ved ortopantomografi vil forekomme dobbeltbilder (ghost images), er det viktig at man vet hva som er normal røntgenanatomi. Boken inneholder her oversiktlige bilder og greie illustrasjoner.
Boken behandler videre stråledoser, undersøkelsesrisiko og bruk av panoramarøntgen i allmenn tannlegepraksis. Her diskuteres også indikasjoner og muligheter på en fin måte. Kapitlene inneholder også viktige konklusjoner om undersøkelsesmetodens begrensinger. Et omfattende kapittel om kvalitetssikring av bildene er informativt og nyttig, men behandler mest kvalitetssikring av bilder på film. Her i landet selges det vel nå bare digitale panoramarøntgenmaskiner. Boken kommer med relevante forslag til størrelse og oppløsning på skjermen ved granskning av digitale bilder.
Til slutt har boken et relativt omfattende kapittel om granskning, der avsnittet om relasjonen mellom canalis mandibularis og røtter på visdomstenner i underkjeven er spesielt godt.
Generelt kan man konkludere med at dette er en grei innføring i teori om og bruk av panoramarøntgen. Man kunne kanskje generelt ønske seg noe bedre bildekvalitet, men boken er nok ikke ment som noen referanse for røntgenbilder av patologiske prosesser.
Den kan trygt anbefales til tannlegestudenter, allmennpraktiserende tannleger som har panoramarøntgenmaskiner eller tilgang på denne type undersøkelser og til de i tannhelseteamet som utfører undersøkelsene. Man kunne likevel ønske seg noe mer om digitale panoramarøntgenundersøkelser.
London: Quintessence Publishing Co. Ltd; 2006. ISBN: 1-85097-080-7.