Tobakksfri skole og Verdens tobakksfrie dag

Verdens tobakksfrie dag 31. mai vil i år sette fokus på tobakksfri videregående skole. Sosial- og helsedirektoratet oppfordrer alle landets videregående skoler til å bli med i en skolekonkurranse.

Tobakksfri skole – ønske om felles regelverk

Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) samarbeider med Utdanningsdirektoratet (Udir) om innføring av tobakksfri skole i videregående opplæring. Med tobakksfri skole menes at alle, både ansatte og elever, er tobakksfrie inne og ute, på skolens område og i skolens umiddelbare nærhet.

Skolen er sentral i det helsefremmende og holdningsskapende arbeidet blant barn og unge, og SHdir vil legge vekt på dette området framover. En tobakksfri skole vil minske press til å bruke tobakk, redusere nyrekrutteringen og redusere det totale forbruket av tobakk. Åtte av ti rektorer i videregående opplæring ønsker like regler om bruk av tobakk i skolen. I dag er dette opp til det enkelte fylke eller den enkelte skole.

Tema for årets Verdens tobakksfrie dag 31. mai (tidligere Verdens røykfrie dag) fra WHO er «Smoke-free environments». Vi er kommet svært langt i Norge på mange områder, men ikke alle arenaer der ungdom ferdes er tobakksfrie. Derfor er tobakksfri skole et viktig satsningsområde.

Skolekonkurranse – ta utfordringen en dag i mai

Videregående skoler ble i perioden 15. til 31. mai oppfordret til å delta i en konkurranse om å ha en tobakksfri skoledag. Skolene er med i trekning av blant annet pengepremier som skal brukes til trivselsmidler.

Tannhelsepersonell er viktige støttespillere

Fokus på bruk av tobakk er viktig, og særlig i forhold til den yngre generasjon. Mange elever kommer fra en tobakksfri ungdomsskole og møter et røyk- eller snuspress i videregående.

– Tannhelsepersonell har en viktig rolle og treffer ungdom jevnlig. De er fagpersoner og blir lyttet til sier Kari Huseby, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet. – Ungdom forventer at helsepersonell tar opp deres tobakksbruk og konkrete tilbakemeldinger fra tannlege eller tannpleier på hva snus eller røyk gjør med tenner og tannkjøtt er viktig.

Røyketelefonen 800 400 85

Veilederne på Røyketelefonen er vant til å prate med ungdom, og kan svare på alle slags spørsmål om tobakk. De gir veiledning i snus- og røykeslutt, og de som ønsker det kan få oppfølging i inntil ett år ved Røyketelefonens oppfølgingstjeneste.

Finn mer informasjon om Verdens tobbaksfrie dag eller bestill materiell på: www.tobakk.no

Sosial- og helsedirektoratet