Kjellerpraksisen ble til gull
Etter 20 år som tannlege ville Nina Flagstad gjøre noe annet. Dermed utdannet hun seg til gullsmed. Det har hun ikke angret på.
Sommeren 2006 var hun ferdig gullsmed, og nå pryder både svennebrev og tannlegeeksamenspapiret veggen. Kjellerlokalet hjemme på Store Brevik i Son er ikke lenger tannlegekontor, men en del av utstyret kan godt brukes i arbeidet som gullsmed.
– Bormaskinen bruker jeg mye, og jeg sitter på min gamle tannlegesessel, forteller Nina, som startet karrieren som militærtannlege. Først på Gardermoen og siden på Rygge flystasjon. Etter det har det vært både offentlige stillinger og privat praksis, og litt både og. Innimellom tre barn, som nå er 21, 14 og 11 år.
Etter mange og til dels hektiske år som tannlege, søkte hun og kom inn på gullsmedlinjen på Plus-skolen i Gamle Fredrikstad. Men først måtte hun ta noen nye artiumsfag. Det holder ikke med naturfagartium når du vil bli gullsmed. Da må det tegning, form og farge, kunst og kulturhistorie til, før toårig gullsmedskole. Man går opp som privatist i kunstfagene, samtidig med at man går gullsmedskolen. Det er ingen læretid, og etter to år avlegges svenneprøven.
– Det er en gammel, god og anerkjent skole, og jeg ble veldig glad da jeg kom inn. Totalt var vi 26 elever på mitt trinn på gullsmedlinjen, fordelt på to klasser. I min klasse var det elever fra hele landet; tre gutter og ti jenter. Det er etter hvert en vanlig kjønnsfordeling i gullsmedfaget. For øvrig var jeg fire år eldre enn moren til hun som satt ved siden av meg, men det gjorde ingenting. Jeg er bare veldig glad for at jeg har gjort det, samtidig som jeg er spent på hvordan det skal gå, og om jeg kan leve av det. Det er sikkert mange som tror og synes at jeg er både rar og gal, som på en måte har saget over grenen jeg satt på. Å være tannlege er langt mer innbringende enn det jeg driver med akkurat nå. Men penger betyr ikke alt. Det viktigste er å ha det bra. Og det hadde jeg ikke da jeg var stressa, og faktisk grudde meg til å gå på jobben.
Men vi får se. Kanskje jeg til og med går tilbake til å være tannlege igjen, på deltid. Men nå er det dette jeg satser på. Jeg ser det i hvert fall sånn at jeg har puttet en ny klinkekule i posen min, og for meg er gullsmedutdannelsen gull verdt uansett. Jeg føler meg heldig som har hatt anledning til å holde på med ikke bare det samme hele tiden, men litt forskjellig, sier Nina og går og henter et maleri hun har laget. Inspirert av et fotografi av Pål Hermansen, som for noen år siden prydet en av Tidendes forsider. Det viser seg at hun har både akvarell og oljemaleri på repertoaret. Det er det hun driver med når hun virkelig skal slappe av.
– Hvordan arter en arbeidsdag seg for deg?
– Jeg jobber fra morgen til kveld. Og til og med om natten. Det har jeg bare gjort én gang, da jeg ikke fikk sove. Men da fikk jeg gjort utrolig mye, så det tror jeg at jeg skal gjøre igjen. Når jeg er i gang med noe, blir jeg nærmest oppslukt og glemmer både tid og sted. Ellers tar jeg for meg ett og ett smykke av gangen. Det tar mye tid før tingene er helt ferdige, og bak hvert arbeid ligger flere dagers jobb. Jeg lager ganske mye forskjellig etter hvert, stort sett i sølv. Men jeg kan godt lage de samme tingene i gull, hvis noen ønsker dét. Det går i kjeder, anheng, armbånd, ringer og ørepynt til damer, og mansjettknapper og slipsnåler til menn.
Jeg designer alt selv, og det er som regel litt røffe, tøffe smykker, tror jeg vi kan si. I hvert fall nokså store ting, som kanskje passer best til voksne damer på min egen alder. Jeg har kontakt med et galleri i Drøbak som heter Heavy Metall. Der passer jeg godt inn med det jeg lager.
Noen har også spurt om jeg kan lage ting på bestilling, men det er jeg forsiktig med. Foreløpig. Det krever litt mer erfaring enn det jeg har.
Men jeg kan jo nevne at jeg har et eget tannsmykke. En molar i massivt sølv. Det er det en del kullkamerater og andre tannleger som har vist interesse for.
Og hva heter virksomheten? Gulltanna, selvfølgelig. Gå gjerne inn og se mer på www.gulltanna.com