Den vanskelige pasienten kommer alltid ubeleilig

Marrakech/Essaouira i Marokko, 28. februar til 7. mars 2009

Marrakech ligger ved foten av de storslagne Atlasfjellene, Afrikas lengste fjellkjede. En times biltur opp i fjellene, via fascinerende berberlandsbyer, kan du stå på ski med utsikt over Marrakech og Sahara-ørkenen. Foto: Jean-Marc Angellini./Fotolia.

Årets utenlandskurs arrangeres i Marokko. De første fem dagene tilbringes i sjarmerende Essaouira på kysten av Marokko, og de to siste dagene går turen til eksotiske Marrakech.

Målet med kurset er å gi deltakerne en bedre forberedelse innenfor medisinske og kirurgiske problem som opptrer akutt.

De fem første dagene blir det kurs hver dag, mens den siste tiden blir satt av til å utforske Marrakech. I det sosiale programmet inngår omvisning i Essaouira, lunsjer blant annet på fiskehavnen i Essaouira og i Sidi Kauki – en halvtimes busstur sør for Essauira, middager som inntas på spennende restauranter og diverse utflukter i Marrakech. Svensktalende guide, Li Axare, med inngående kjennskap til Marokko, samt tolk vil følge med på turen.

Kursgivere

Sjukhustandläkare Peter Lundholm ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Övertandläkare Sten Salholm ved Käkcenteret i Universitetssjukhuset i Linköping.

Målgruppe

Tannleger. Ledsagere har også anledning til å melde seg på kurset.

Kursplan

  • Akuttmedisinske og kirurgiske vurderinger av vanskelige pasienter

  • Den medisinsk kompromitterte pasienten. Risikovurdering. Anamnese.

  • Hvilke pasienter skal jeg behandle og hvilke skal jeg henvise? Enkel lindrende behandling. Hva skal stå i henvisningen?

  • Smittevern og hygienekrav for medisinske risikopasienter. Globale aspekter om smittevern. Hva kan vi forvente i framtiden, og hvordan forbereder vi oss i dag?

  • Tanker før, under og etter forskjellige kirurgiske inngrep. Skånsom kirurgisk teknikk.

  • Premedisinering og anestesi. Bruk av profylaktisk antibiotika.

  • Traumer.

  • Kvalitetssikring. Smittesporing. Oppfølging av pasienter og personale. Lover og regelverk.

  • Kulturell tilknytning til helse- og sykdomsbegrepet i ulike kulturer.

Tid

Avreise lørdag 28. februar 2009

Hjemreise lørdag 7. mars 2009

Antall timer

36

Kursavgift

Kr 9 000

Kursavgiften inkluderer hele kursprogrammet.

Ledsageravgift

Kr 3500

Dersom ledsager ønsker å delta på kurset, må full kursavgift betales.

Oppholdsutgifter

Kr 14 000 per person i dobbeltrom

Kr 17 000 per person i enkeltrom

Oppholdsutgifter inkluderer fem netter på luksushotell i Essaouira og to netter på en vakker riad i Marrakech (frokost inkludert begge steder), transport til og fra Marrakech og Essaouira, alle utflukter, tre lunsjer/middager samt avskjedsmiddag inkludert drikke og egen guide og tolk.

Flyreise

Deltakerne må selv bestille og betale flyreise. Vårt kursopplegg er tilpasset Norwegians direkterute som beskrevet under:

Lørdag 28. februar

Oslo – Marrakech

Kl. 1250 Avreise Oslo Lufthavn Gardermoen med Norwegian rute, DY1698.

Kl. 1635 Ankomst Marrakech.

Lørdag 7. mars

Marrakech – Oslo

Kl. 1730 Avreise Marrakech med Norwegian rute, DY1699.

Kl. 2315 Ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen.

Man kan enkelt bestille billetter på Norwegians nettsider på www norwegian. no, eller ved å ringe Norwegian på telefon 815 21 815.

Hotell

Essaouira: Sofitel Thalassa Mogador. Dette sjarmerende luksushotellet ligger ved stranden med kun et par minutters gange til gamlebyen i Essaouira. Hotellet har blant sine mange fasiliteter svømmebasseng, trimrom, bar og egen restaurant på stranden. Hotellet har også direkte adgang til et senter for Thalassoterapi. For mer informasjon se: http://www sofitel. com/sofitel/fichehotel/gb/sof/thalassa/2967/fiche_hotel. shtml. Marrakech: Ryad Mogador Hotell. Dette nydelige hotellet har blant annet svømmebasseng og restaurant.

Essaouira

Behagelig klima, fascinerende kultur og vakre strender gjør Essaouira til en perle på den marokkanske Atlanterhavskysten. Essaouira er en blanding av mystikk og moderne innflytelse. Byen er innlemmet på UNESCOs liste over verneverdige områder, og har fått et internasjonalt renommé. Essaouira, som også kalles «The windy city of Africa,» var på 60- og 70-tallet et fristed for popstjerner og hippier som ble tiltrukket av den avslappende atmosfæren og de vakre omgivelsene.

Byens arkitektur er fascinerende, og vitner om tidligere erobringer, og deler av byen og havnen beskyttes av mektige og imponerende festningsverk. Men det er Medinaen, den gamle bydelen, som er Essaouiras hjerte, og her føler man seg hensatt til en annen tid. Medinaen ble bygget om under sultan Sisi Muhammed på slutten av 1700-tallet. Til tross for arkitektens franske opphav, fikk byen et gresk preg, influert av Orienten og Afrika. I Medinaen finnes det ingen motoriserte kjøretøy, kun kjerrer og noen få sykler. I de smale, brosteinsbelagte gatene ligger det kafeer, restauranter, boutiques og gallerier, og de mange markedene og salgsbodene i Essaouiras gater skaper liv og røre i byen.

Gamlebyen, medinaen, ble bygget om under sultan Sisi Muhammed på slutten av 1700-tallet. Til tross for arkitektens franske opphav, fikk byen et gresk preg, influert av orienten og Afrika. Foto: Robert Ulph/Fotolia.

Marrakech

«It is the most lovely spot in the whole world», var ordene den britiske statsministeren Winston Churchill brukte for å beskrive Marrakech for Franklin D. Roosevelt i 1943. Her møtes det gamle og det nye i en spennende blanding. Innenfor den rosa muren ligger Medinaen – den gamle bydelen. Her føles det som å gå rett inn i «Tusen og én natt». Ta en spasertur i smedens, ullfargerens, treskjærerens, skinnarbeiderens eller messingarbeiderens gate og nyt den unike atmosfæren. Her arbeider man som man har gjort i mange generasjoner tilbake. Utenfor muren går det marokkanske hverdagslivet sin vante gang. De vakre bostedsområdene med sine hager og shoppinggater med elegante butikker, utgjør en sterk kontrast til livet i Medinaen.

Markedet, souken, i Marrakech oser av liv og røre. Foto: Franck Lachaud/Fotolia.

Påmelding

Påmeldingsfrist er 15. november. Merk at påmeldingen er bindende. Faktura for kursavgift, eventuell ledsageravgift og oppholdsutgifter vil bli tilsendt etter at at påmeldingsfristen er gått ut.

Påmeldingsfristen er stram fordi det er sterkt press på hotellmarkedet i Marokko. Av samme grunn vil deltakere som trekker seg bli belastet som angitt nedenfor:

  • Ved avbestilling før 10. januar blir du belastet med 20 % av oppholdsavgiften

  • Ved avbestilling i perioden 10. januar–15. februar blir du belastet med 35 % av oppholdsavgiften

  • Ved avbestilling etter 15. februar blir du belastet med 80 % av oppholdsavgiften

Påmelding kan skje på NTFs nettsted eller ved å fylle ut og sende inn påmeldingsskjemaet i Tidende.

Nærmere opplysninger

Ta kontakt med Siri Anne Arentz i NTFs sekretariat på e-post: siri. anne. arentz@tannlegeforeningen.no, tlf. 22 54 74 08 eller Inger-Johanne Nyland på e-post: inger-johanne@tsmg.no

Deltakerbegrenset

Maks. 30 deltakere inklusiv ledsagere

For dem som skulle ønske en ekstra uke på rundreise i Sør-Marokko, ta kontakt med Li Axare på tlf. +39 335 6400 624, eller på e-post li@urbietorbi.se

Foreløpig program

Dag                         

Tid                         

Aktivitet                         

Lørdag 28. feb.

1800 – 2100

Buss fra Marrakech til Essaouira

2130

Velkomstmiddag

Søndag 1. mars

0800 – 1630

Kurs

Ca. 1700

Guidet tur i Essaouira

Ca. 1900

Middag

Mandag 2. mars

0800 – 1300

Kurs

Ca. 1330 – 1500

Fiskelunsj på havnen

1630 – 1830

Kurs

Ca. 1900

Middag

Tirsdag 3. mars

0800 – 1300

Kurs

Ca. 1300 – 1630

Buss til Sidi Kauki – lunsj og strandtur

1630 – 1830

Kurs

Onsdag 4. mars

0800 – 1630

Kurs

Torsdag 5. mars

0800 – 1300

Kurs

1300 – 1400

Lunsj

Ca. 1500 – 1800

Buss fra Essaouira til Marrakech

1800–

Innsjekking og felles middag. Mulighet for tur til Djam el Fnaa (Eventyrfortellernes torg) for de som vil.

Fredag 6. mars

Felles avskjedsmiddag

Lørdag 7. mars

1300

Lunsj

1500

Avreise lufthavnen

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme endringer i kursprogrammet.