Vil fjerne særaldersgrenser
Åtte av ti nordmenn mener vi ikke bør ha særaldersgrenser i arbeidslivet. Folk mener aldersgrensen heller bør baseres på individuell testing av helse og arbeidsevne. I tillegg mener 5 av 10 at det ikke bør være noen øvre
aldersgrense i arbeidslivet i det hele tatt. I dag er aldersgrensen 70 år.
– Undersøkelsen viser at seniorene de siste årene har fått en sterkere posisjon i arbeidslivet, og at det ikke er noen automatikk i at du skal slutte å jobbe bare fordi du passerer en aldersgrense. Kan du utføre arbeidsoppgavene dine og trives med å gå på jobben bør ikke alderen i seg selv være et hinder, sier direktør Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk, når tallene fra seniorpolitisk barometer for 2008 legges frem.
Synovate har på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk gjennomført undersøkelsen Norsk seniorpolitisk barometer 2008 for å kartlegge holdninger til seniorpolitiske spørsmål i arbeidslivet. Undersøkelsen er gjennomført på samme tidspunkt og med samme opplegg hvert år siden 2003. Undersøkelsen ble gjennomført i august 2008 per telefon blant 1001 yrkesaktive personer over 15 år og 750 ledere.
Folks syn på at det er galt med særaldersgrenser og med en øvre absolutt aldergrense i arbeidslivet, reflekteres også av de eldre arbeidstakerne i samfunnet: To av tre arbeidstakere over 60 år sier i årets undersøkelse at de kan tenke seg å fortsette i jobb etter at de får rett til pensjon.
– Dette må ha sammenheng med at levealderen har økt med 15 – 20 år i løpet av det siste hundreåret, mens den øvre aldersgrensen på 70 år har stått fast. I dag forventer mange at de vil være i stand til å arbeide etter at de har fylt 70 år. De bør selvsagt få anledning til å gjøre det, sier Per Østvold, leder av Transportarbeiderforbundet i LO.