Solution for dental esthetics

Toyohiko Hidaka:

The natural look

Denne boken er nesten å oppfatte som et album med bilder av hva som er mulig rent estetisk når det gjelder tannbehandling. Den henvender seg til alle tannleger som er opptatt av estetiske muligheter og begrensninger i tannbehandling, og den er tildels på et nivå som selv den erfarne protetiker vil ha problemer med å matche. Den er ingen lærebok, men forfatterens intensjon er å gi leseren en svært grundig gjennomgang av alle de faktorene som er viktige for å oppnå et helt optimalt resultat.

Boken er delt opp i 10 kapitler og er på 145 sider. Formatet er A4, og papir og billedkvaliteten er førsteklasses.

I første kapittel gjennomgår forfatteren hva som er normalanatomi og hva som er viktig og sentralt for harmoni mellom ansikt, lepper og tenner hos mann og hos kvinne. Alle plan, vinkler og akseretninger blir grundig analysert. Og her er masse bilder.

I kapittel 2 blir «det dentogingivale kompleks» analysert. Periodontiet blir sett på i sammenheng med hvordan vi avslutter våre protetiske erstatninger. Billedmaterialet er svært omfattende og viser hvor lekkert det kan gjøres.

Deretter følger et par kapitler som omtaler aksiale kronekonturer og optimal utforming av mellomledd.

Implantater, og da spesielt de biologiske forhold rundt dem, blir også omtalt. Forfatteren går så over til å beskrive alt som har med farge, translusens, refleks og karakter å gjøre. Han viser oss hvordan kroner med og uten metallkjerne oppfattes i forskjellig lys. Dette er et område han vier stor oppmerksomhet, og illustrasjonene er flotte og mange. Jeg kan ikke huske å ha sett dette temaet så godt beskrevet noe annet sted.

I kapittel 9 vises blant annet bleking, skallfasetter og avtakbar protetikk. Og man kan ikke annet enn la seg imponere av den omfattende og flotte billeddokumentasjonen. Det siste kapittelet er viet den intakte og normale tann på individer fra 6 til 70 år.

Denne boken er et billedalbum som viser oss hva vi kan strekke oss mot. Den vil kunne være til stor glede for den spesielt interesserte, og den bør finnes i aktuelle fagmiljøer. Det betyr at fakultetenes biblioteker også bør ha den.

KjetilReppen 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2008. ISBN 978-1-85097-176-4.