Decision Making in Oral and Maxillofacial Surgery

Daniel M. Laskin og A. Omar Abubaker, editors:

Å stille en riktig diagnose og utføre en adekvat behandling av en tilstand krever en logisk gjennomtenkning. I informatikk og i matematikk brukes begrepet algoritme om en presis beskrivelse av en serie operasjoner som skal utføres for å løse en type problemer. Ofte fremstilles algoritmene grafisk som en rekke bokser med streker og piler imellom. Denne boken tar for seg en rekke tilstander innen oral kirurgi og oral medisin og setter opp en algoritme for diagnose og behandlingssekvens for hver enkelt tilstand. Ved siden av den grafiske algoritmen er det en forklarende tekst om tilstanden, sammen med kort referanseliste. Boken henvender seg først og fremst til oralkirurger, men mange av prosedyrene som beskrives utføres også i allmennpraksis og boken bør ha interesse for alle tannleger.

Boken karakteriseres best som et hjelpemiddel for klinikeren. Den inneholder ingen kliniske bilder eller illustrasjoner, bare algoritmer. Den er delt opp i 14 hovedområder, blant annet dentoalveolære problemer, implantatbehandling, traumer, cyster, sinus maxillaris-problemer, infeksjoner osv. Under disse kapitlene er det satt opp algoritmer for 100 forskjellige tilstander, med blå bokser for diagnostisk informasjon og grønne bokser for behandlingsinformasjon. Eksempelvis vil problemer rundt et implantat etter oppgitte kriterier få diagnose periimplantitt eller perimucositt og behandlingsalternativ vil være konservativ, antibiotika eller kirurgisk intervensjon, alt etter kliniske og røntgenologiske funn. Disse funnene er beskrevet i tekstbokser og gjør at det er lett og raskt å orientere seg i algoritmene.

Redaktørene har fått med seg 37 andre, velrenommerte klinikere til å sette opp algoritmene og belyse problemstillingene. Boken virker godt gjennomarbeidet. Den har format som en liggende A4-side. Det gjør den lett å slå opp i, med tekst til venstre og algoritmene på høyre blad.

Dette er ingen lærebok, men et supplement til logisk oppsett for å løse kliniske oppgaver. Selv om den erfarne kliniker nok er velkjent med de forskjellige tilstander og er i stand til å behandle disse, er det en forskjell på å vite hva en skal gjøre og logisk beskrive den diagnostiske og terapeutiske prosess. Ikke minst tror jeg boken er et verdifullt bidrag innen undervisning av både tannlegestudenter og innen videreutdanningen i oral kirurgi og oral medisin.

KnutTornes 

Chicago: Quintessence Publishing CO, Inc; 2007. 267 sider. ISBN-978-0-86715-463-4.