Foredrag lørdag 18. oktober
Patologiforståelse og evidens af dyb cariesbehandling
Sekvensleder: Ulf Örtengren
En forståelse af cariespatologi er en vigtig nøgle til at designe et behandlingsconcept omkring den profunde carieslæsion. I foredraget første halvdel gennemgås de patologiske stigende forandringer i dentin og pulpa med afsluttende fokus på den profunde carieslæsion, samt indikationsområdet. Herefter gennemgås kort betydningen af at anvende randomiseret data, hvis man ønsker at finde den bedste behandling af den dybe carieslæsion. Hvad er niveauet af evidens indenfor behandling af profund caries i dag? Afslutningsvis gennemgås behandlingsresultater fra et randomiseret klinisk multicenterforsøg omhandlede en sammenligning mellem gradvis ekskavering og én endelig ekskaveringsprocedure.
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 0930 – 1130
Sömnapné och snarkning
– Vad kan tannlegen göra åt det?
Sekvensleder: Gunhild V. Strand
Snarkning och obstruktivt sömnapnésyndrom uppträder hos en stor del av befolkningen och förorsakar ofta uttalade besvär hos såväl patient som anhöriga. Föreläsningen ger en kort beskrivning av symptomatologi, epidemiologi, utredning och behandling av snarkning och sömnapné med speciell fokus på användning av snarkskena.
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 0930 – 1030
Motivasjon og glede
– Tanker og erfaringer fra 10 års arbeid med noen av Olympiatoppens beste idrettsutøvere og trenere
Sekvensleder: Gunhild V. Strand
Med bakgrunn i 25 års medisinsk arbeid med landslag og de siste 10 årene som overlege ved Toppidrettsenteret, har Lars Kolsrud hatt svært tett kontakt med våre beste idrettsutøvere. Han har også hatt spesielt landslagslegeansvar for skiskytterne, hoppgutta, skøyteløperne og syklisten Thor Hushovd. I løpet av disse årene har han samlet informasjon, kunnskap, historier og gjort seg sine tanker og hva som driver de beste til stadig å jage nye mål og bedre prestasjoner.
På sportssidene kan utøvernes liv virke svært så variert og spennende, men faktum er vel at de har et mer monotont liv enn folk flest. Likevel greier mange å beholde den indre gløden og arbeide med de små detaljene som gjøre at de er og forblir BEST, uke etter uke og år etter år.
Noe gjør de helt naturlig, noen valg gjør de meget bevisst og noe gjør de svært forskjellig, selv om målet kan være det samme.
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 0930 – 1030
Kvalitetsförbetring av digital røntgen
Sekvensleder: Ivar Parmann
Intraorala röntgenbilder med god kvalitet samt optimala granskningsförhållandena är nycklar til god röntgendiagnostik. Efter bildtagningen kvarstår många små steg i den radiologiska kedjan som man ofta kan förbättra. Med hjälp av bättre förståelse från planering av behandlingsrummet, rutiner för granskning av digitala intraorala röntgenbilder samt anskaffning av «mer optimal» utrustning, kan man få bättre förhållandena och resultat. Föreläsningen kommer att gå igenom dessa med praktiska råd och tips.
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 1030 – 1115
Røntgenbruk hos tannleger
Sekvensleder: Ivar Parmann
Kort om Statens strålevern
Krav til dental strålebruk etter strålevernforskriften fra 2004
Blyskjerming
Stråledoser ved ulike undersøkelsesmetoder
Spyttkjertelen som strålefølsomt organ
Håndtering av gravide
Tannlegers bruk av røntgen på bakgrunn av en spørreundersøkelse
Sammenlikning av digital og analog røntgen i forhold til kvalitet og dose
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1115 – 1200
Rodstifter – hvorfor, hvornår og hvordan?
Sekvensleder: Gunhild V. Strand
I situationer hvor resttandsubstansen er reduceret efter endodontisk behandling, kan det af retentionsmæssig årsager være nødvendigt at forsyne tanden med en opbygning og eventuelt en rodstift inden den støbte restaurering fremstilles. Restaurering af tænder med rodstifter er forbundet med en del komplikationer som i større eller mindre grad kan forringe tandens prognose. Præparation til rodstifter vil resultere i svækkelse af tanden som kan resultere i alvorlige komplikationer, som fx tand-/rodfrakturer, og kan føre til ekstraktion af tanden. Generelt vil holdbarheden af en rodstiftretineret restaurering øges ved at bevare som meget tandsubstans som muligt. Med hensyn til rodstiften vil faktorer som rodstiftens længde og diameter påvirke mængden og styrken af resttandsubstansen, således at en forøgelse af rodstiftens længde og især dens diameter vil resultere i svækkelse af tanden. Forskning har vist at holdbarheden af rodstiftretinerede tænder påvirkes generelt af rodstiftens form, overflade, materiale og bindingen af rodstiften til dentinen i rodkanalerne vha. overfladebehandling, adhæsiv og plastcement.
Foredraget vil diskutere de forskellige teknikker og materialer anvendt til fremstilling og forankring af opbygninger samt angive de optimale kliniske procedure, som kan forebygge komplikationer.
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1030 – 1130
Fagdag for årskandidater og studenter
Sekvensleder: Aril Jul Nilsen
Ut i arbeidslivet – er jeg godt nok forberedt?
NTFs sekretariat tilbyr i år en fagdag som er rettet særlig mot studenter og nyutdannede tannleger. Formålet er å gjøre denne gruppen bedre forberedt til å møte arbeidslivet.
Følgende temaer vil behandles:
Hvilke valg har jeg – og er kontrakten min god nok?
Ansatt eller selvstendig næringsdrivende
Ulike måter å drive som selvstendig næringsdrivende
Kontraktsutforming
Avtaleverket for offentlig ansatte
Etablering og drift av egen praksis
Ulike foretaksformer
Fremgangsmåten ved etablering av foretak
Ulike myndighetskrav ved drift av foretak
Regnskap og økonomistyring – en oversikt
Å være arbeidsgiver / ansatt
Arbeidsgivers styringsrett
Ansettelser – oppsigelser
Ferie
Forsikringer og pensjoner
Rettigheter ved sykdom, svangerskap m.v
Målgruppe
Årskandidater, studenter
Lørdag kl. 0930 – 1530
Når ameloblastene svikter: MIH
– en vanlig utviklingsforstyrrelse som rammer emaljen
Sekvensleder: Lars Ulvestad
MIH er en samlebetegnelse på en vanlig forekommende utviklingsforstyrrelse som rammer tenner som er under utvikling i barnets første leveår. Både incisiver og første permanente molar rammes, men vanligvis går det hardest ut over 6eren. Tilstanden er sannsynligvis underdiagnostisert og dette kan føre til at pasienten går glipp av trygdestønad til nødvendig behandling i voksen alder. I foredraget legges det vekt på diagnostikk, behandling og trygderegler.
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1330 – 1530
Karieskatastrofe
Sekvensleder: Pia Titterud Sunde
Trots den förbättrade tandhälsa som iakttagits i alla åldrar under de senaste 50 åren finns det fortfarande individer med omfattande kariesproblem. Inte sällan ses detta i relation till sjukdomar, mediciner och åldrande. Av speciell betydelse för dessa grupper är salivsekretionen där en minskad salivmängd innebär ökad risk för orala sjukdomar. För yngre individer är karies framförallt relaterad till deras kostintag där det idag handlar mindre om vad vi äter och mer om individen och beteende i samband med intag.
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1330 – 1600
En kritisk översikt av några dogmer/«gamla sanningar» i protetik och bettfysiologi
Sekvensleder: Gunhild V. Strand
Det saknas stark evidens för många behandlingsmoment i protetik liksom i andra discipliner inom tandvården. Mycket av vad vi lärt oss i tandläkarutbildningen är inte relevant idag. «Gamla sanningar» eller dogmer som saknar stöd i litteraturen bör rensas ut. Mot den bakgrunden ska i föredraget bland annat belysas: käkregistrering, avtrycksmetoder, behov av protetisk ersättning vid tandförluster, ocklusionens betydelse i protetik och bettfysiologi. Frågan «är det sant att implantat bäst löser problem vid tandförluster?» kommer att diskuteras, liksom några synpunkter på estetisk tandvård.
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1330 – 1530