Fullt Ibsenhus og lite nytt
Stor deltakelse, god stemning og mye på programmet – både faglig og sosialt. Og vertsbyen Skien viste seg fra sin aller beste side.
Arrangøren hadde hentet inn de beste foredragsholdere fra fjern og nær. Men det er ikke hvert år det skjer noe nytt eller oppsiktsvekkende på samfunnsodontologifronten. Derfor var det lite nytt å hente. Ikke desto mindre nyttig, sa de, deltakerne vi snakket med. Det er alltid interessant og lærerikt å møte kolleger, som har de samme interessene, og som til daglig jobber med å løse de samme oppgavene. At forumet er og blir populært hersker det ingen tvil om.
Flere lot seg også inspirere av tannlege Ulla Moberg Sköld, som rapporterte fra Göteborg. Der borte har de slått sammen tannhelsetjenesten i fire län, eller fylker, til én region. De har 3 000 ansatte fordelt over 130 klinikker, som betjener 1,5 millioner innbyggere.
Og de driver med både pensling og fluorskylling i skolen, noe som har redusert kariesforekomsten med 59 prosent, hevdet Sköld. Selv sverger hun til pensling med Duraphat, og mener det er det mest kostnadseffektive. Samtidig mener hun at ingen kariesforebyggende tiltak hjelper, uten at fluor er med. På grunn av slurv med tannbørsting får man ikke full effekt av fluortannkremen, mener Sköld videre. Og bakgrunnen for hele engasjementet er at hun vil at ungdommen skal gå ut i voksenlivet med så god tannhelse som mulig.
– Skolen er en helsefremmende arena, sa Sköld. Den er rask og økonomisk, og belaster ikke ressurser, tid og rom på klinikken. Samtidig sørger vi for at alle får samme oppfølging.
Etter Skölds foredrag var det flere av deltakerne, særlig av den eldre garde, som sa at de fikk kjempelyst til å ta opp igjen det gode gamle oppsøkende arbeidet i klasserommene.
Storklinikk som høydepunkt
Et av høydepunktene ved årets forum var et ettermiddagsbesøk ved Tannklinikken Skien, som ble åpnet offisielt 29. mai. Her har de slått sammen Skiens tidligere fem offentlige klinikker til én, og plassert den på området til Sykehuset Telemark.
I alt 28 behandlingsrom, to hovedresepsjoner, to mindre resepsjoner, fire steriler og tre laboratorier utgjør Norges største tannklinikk, med til sammen 35 ansatte, fordelt på spesialister, tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer. Og nå i høst kommer de første praksisstudentene fra Tromsø.
Det er blitt 2 300 svært lekre kvadratmeter til 60 millioner kroner, og de som jobber der sier de stortrives med det aller meste i lyse og trivelige lokaler. Ikke minst at de har siste nytt av utstyr på alle fronter. Det var svært ryddig da vi var der, og det er visst fordi interiørarkitekten er veldig streng. Ingen personlige ting, som familiebilder eller nips skal synes. Sånn var det også. Men vi fikk vite at det ikke er helt fritt til daglig. Skulle bare mangle.
Haugesund neste
Neste år møtes man i Haugesund. Da er det ikke umulig at det er skjedd ganske mye på tannhelsepolitikkfronten som kan prege programmet. Vi får se.