Gleden ved god kirurgi
Litt usikker på om visdomstanna må ut, og i så fall på hvilken måte? Oralkirurgene Cecilie Gjerde og Sissel Heggdalsvik gjentar suksessen fra fjorårets forkurs til landsmøtet, og gir deg en grundig og detaljert innføring i enkel hverdagskirurgi.
Hvorfor kurs i hverdagskirurgi, Cecilie Gjerde?
– Bakgrunnen er at en del tannleger vegrer seg for å operere. I Oslo og Bergen er det vanskelig å få nok trening under utdannelsen, og mange ønsker derfor en repetisjon. Hvis du ikke får sove fordi du skal operere ut en visdomstann dagen etter, da gjør du det ikke ofte nok. At tannlegen har god rutine i å operere, gjør det også tryggere for pasienten. Tannlegene lærer enkel kirurgi gjennom grunnutdanningen, og kan dermed fjerne visdomstenner og enkle cyster. Likevel henvises pasienten ofte videre. Grunnen kan selvfølgelig være liten interesse for kirurgifaget, men også manglende kompetanse. Har jeg det utstyret som trengs? Klarer jeg å takle akutte situasjoner hvis de oppstår underveis? Det er ingen tvil om at erfaring er viktig. Derfor er det lurt å begynne med det helt enkle og utvide repertoaret etter hvert. Noen steder i landet må pasientene reise langt for å komme til spesialist. Da er det en stor fordel at den lokale tannlegen kjenner til og mestrer ulike prosedyrer innen tannkirurgi.
– Hva er så spennende med kirurgi?
– Både Sissel og jeg er veldig glade i faget vårt. Det har et bredt spekter, og gir ofte rask hjelp til pasienter med smerter. Selv synes jeg det er kjekt å ha folk på hospitering. De fleste vil etter hvert se kirurgi som et kjærkomment avbrekk i hverdagen. Det viktigste for meg er at andre skal oppleve gleden ved faget og bli kvitt frykten for å gjøre feil.
– Hvilke tema vil dere berøre?
– Vi begynner med å gå gjennom indikasjoner for fjerning av visdomstenner. Hvorfor skal tannen fjernes? Det er også viktig å kunne vurdere hvilke tenner som kan opereres ut av en vanlig tannlege, og hvilke pasienter som må sendes videre til spesialist. Mitt inntrykk er at de fleste tannleger kjenner sin egen begrensning. Så gjennomgår vi operasjonen steg for steg, fra bedøvelsen settes til pasienten er ferdig. Vi vil gi en god del tips, og dele av våre erfaringer.
– I løpet av dagen snakker vi også om akutte situasjoner som kan oppstå, og hvordan du takler disse. Vi går gjennom postoperative komplikasjoner, og hva man skal være spesielt oppmerksom på både under og etter operasjonen.
Den beste behandlingen av en krisesituasjon er å forhindre at den oppstår. Hovedjobben er å planlegge godt på forhånd, og du skal være sikker på at du har det utstyret som trengs før du setter i gang. Hva er det lurt å ha på brettet? Hvilket utstyr må du ha lett tilgjengelig for å kunne utføre operasjonen på en trygg og sikker måte? Vi viser deg den optimale oppdekningen for enkel hverdagskirurgi.
– Hva annet vil dere snakke om?
– Vi vil også snakke om kreft, og om hvor tannlegen står i henvisningsfasen med hensyn til dette. Tannlegene er generelt flinke til å fange opp tegn til kreft i munnhulen på et tidlig stadium. Vi er også innom de pasientene som har generelle medisinske tilleggsdiagnoser, og som på grunn av dette tar en lang rekke medikamenter. Vi skal også komme inn på temaet hygiene og sterilisering av instrumenter.
– Til slutt skal vi ta opp kundeforholdet mellom pasient og tannlege. Pasientene blir stadig tøffere i sine krav. Hva skal vi være nøye med å opplyse om i forkant av et inngrep? Informerer du godt på forhånd, vil pasienten føle seg tryggere på kompetansen til behandleren. Dette gir færre problemer i etterkant.
– De aller fleste tannleger er flinke folk som har en god grunnutdannelse. Det er derfor ingen grunn til ikke å prøve seg på enkel kirurgi. Fagfeltet er spennende, og resultatene synes med det samme. Vi gleder oss til å fortelle om alt det interessante vi gjør, avslutter Gjerde, som fortalte om kurset på vegne av seg selv og makker Sissel Heggdalsvik.