Festen er over – men livet lever
Når så mange lesere har deltatt på samme fest går det an å snakke om den her. Det som også er sikkert er at hver og en har hatt hver sin opplevelse av NTFs 125-årsjubileum og landsmøte 2009.
Noen har kanskje opplevd dager og netter med fest og fyll. Mens andre har brukt festen til faglig påfyll. Atter andre har handlet og gjort noen kupp, og noen har kanskje kjøpt over evne. Noen følger den gylne middelvei, og gjør litt av alt.
Hvordan man nå valgte å gjøre det; festen er over, og vi bruker dette Tidende til å minnes noe av det som skjedde på Tannlegeforeningens landsmøte i jubileumsåret 2009; på Lillestrøm med fag, utstilling og revy, og på fest i operaen.
Samtidig har hverdagen innhentet oss igjen, og livet går sin gang. Selv liker jeg hverdagene best. Å ta én dag av gangen, og gjøre det beste ut av det som kommer for seg og sine. Sette seg små mål hver dag, som det er mulig å nå, og oppleve gleden ved det. Eller forhåpentligvis lære av det som ikke går som man hadde tenkt, fordi en selv eller andre gjorde et uheldig valg på et eller annet tidspunkt. Sånn er livet. Og innimellom er det helt på sin plass med en skikkelig fin fest for å feire det hele.
Ganske mange av oss fikk muligheten til å feire på nytt, da Oslofakultetet markerte 50-årsjubileum en uke etter landsmøtet. Der var det også stor oppslutning om festen, men ikke fullt så stor oppslutning om det faglige.
Som et lite refreng gjennom dagen og kvelden ble det hentydet til at Det odontologiske fakultet i Oslo er under gransking for påstander om trakassering av ulik karakter og en uheldig kultur. Dette er fenomener som ved gjentatte anledninger er tatt opp i litteraturen de siste årene, mer enn i dagspressen, slik tilfellet ble nå i høst. I romanene er det andre institutter og fakulteter enn det odontologiske som er åsted for handlingen.
Det kan altså være en generell universitetskultur, eller snarere ukultur, det er snakk om. En ukultur som ledelsen ved Universitetet i Oslo har sett seg lei på, og som de nå har fått en mulighet til å gripe tak i, i og med sakene som er kommet opp mot Det odontologiske fakultet.
Granskingen av Oslofakultetet skal avdekke hva som er de faktiske forhold der. I følge ledelsen ved fakultetet vil det bli offentliggjort resultater av den granskingen i inneværende år. Det er en fordel for fakultetet at påstandene granskes og at det bringes på det rene hva som foregår eller har foregått, og hvordan studenter, stipendiater og ansatte har det på studiestedet og arbeidsplassen. Det kan føre til noe godt at man får luftet ut og eventuelt iverksatt noen tiltak. Det burde kanskje luftes litt andre steder ved Universitetet i Oslo også, og muligens også ved andre universiteter?