I Oslo skulle være fest
Oslofakultetet er 50 år i år. Det ble feiret med seminar hele dagen, og en feiende flott fest halve natten.
Den 23. oktober feiret Oslofakultetet sitt 50-årsjubileum. Landets eneste odontologiske fakultet inviterte til jubileumsseminar i universitetets storstue på Blindern, Universitetsbiblioteket eller Georg Sverdrups hus, der dekanus Pål Brodin ønsket velkommen til jubileumsfeiring av et stolt fakultet med mye god aktivitet – etter en høst med mye ditt og datt, som han uttrykte det.
Etter en historisk vandring med Edward Messelt, som Tidendes lesere får del i på side 958 i dette bladet, tok Bjørn Øgaard over og introduserte fakultetets fire satsingsområder innen forskning, før vi fikk en god gjennomgang av de respektive: Biomaterialer og vevsgenerasjon, Helsefremmende og forebyggende virksomhet, Kraniofacial biologi, diagnostikk og behandling og til slutt Biofilm. Her ligger det an til at det kan bli gode fagartikler til nytte og glede for Tidendes lesere etter hvert.
Bjørn Øgaard fortalte at det har skjedd en rivende utvikling innen forskningen og kompetanseoppbyggingen i odontologi.
– For 50 år siden hadde få av lærerne doktorgrad. I dag har fakultetet rundt 40 doktorgradskandidater og det er avlagt over 30 doktorgrader bare de siste fire årene. Vi har cirka 50 kandidater på spesialistutdanningene som også driver forskning. Alle studenter utfører et prosjektarbeid i løpet av studiet og mange søker om sommer- og studentstipend for å drive mer forskning i studietiden. De siste fire årene har fakultetet produsert nærmere 500 publikasjoner. Denne kompetanseoppbyggingen er ganske unik sammenliknet med andre europeiske læresteder og gir tannhelseprofesjonen et kunnskapsløft som kommer pasientene til gode.
Seminaret tok videre for seg utfordringene innen tannlegeutdanning, og hadde i den anledning fått besøk fra både Finland og Sverige, ved professor Kyösti Oikarinen fra Universitetet i Oulo og nylig avgått dekan Jan Olsson ved Universitetet i Gøteborg. Den norske tannlegeforenings president, Gunnar Lyngstad, var også til stede og satt i panelet som diskuterte fremtidens tannlegeutdanning.
Innimellom alt det faglige var det anledning til å komme i riktig jubileumsstemning, da det ble fremført vakker musikk med forskningsdekan Bjørn Øgaard ved tangentene, mens Olaug Egeland sang og Andreas Dobloug spilte fiolin. Egeland er utdannet tannlege ved Oslofakultetet og driver egen praksis i Oslo. Samtidig satser hun på sang, og øver med ingen ringere enn Elisabeth Norberg Schultz. Dobloug har hovedfag i informatikk fra Universitetet i Oslo, og jobber med datasikkerhet ved Det odontologiske fakultet. Hans oldefar var komponisten Halfdan Cleve.
Om det ikke var fullt hus under seminaret i Universitetsbiblioteket var i hvert fall Gamle Logen i Oslo fylt til trengsel da det var fest for fakultetets ansatte og studenter fredag kveld. Og Ski Storband innfridde i lange baner.