Siste nytt først

Tannlegen kan rekvirere drosje

HELFO melder at det nå er åpnet for at tannleger kan rekvirere taxi til pasienter som har mottatt behandling på trygdens regning, og som har behov for transport. Dette er en god nyhet for pasientene. Rekvisisjonene er nummerert og kan ikke hentes på nettet, men tannlegene får tak i dem ved å henvende seg til Nav-kontorene, opplyser HELFO.

FOTO: SCANPIX.

Papirløse mangler tannleger

Kirkens Bymisjon i Oslo har etablert et helsesenter for papirløse migranter. Senteret åpnet 27. oktober og tar imot pasienter på drop-in-basis hver tirsdag kveld. Helsepersonell har stått i kø for å hjelpe til ved senteret, etter at både Legeforeningen og Psykologforeningen sa seg villige til å bidra i rekrutteringen. Senteret har også fått tak i én tannlege de kan henvise til, og per 19. november har tre pasienter fått hjelp der. – Vi kommer ikke til å investere i tannlegeutstyr, sier daglig leder for senteret, Solveig Holmedal Ottesen i Kirkens Bymisjon, men håper å få flere tannleger med i nettverket av helsepersonell vi henviser til.

Hjelp til sunnere alkoholvaner

Hvert år taper private og offentlige virksomheter mellom 11 og 12 milliarder kroner på ansattes alkoholbruk. Nå skal arbeidstakere som vil endre alkoholforbruket sitt få hjelp.

– Det vi ønsker å tilby er en hurtigsjekk av alkoholvanene, og samtidig gi dem som har behov eller som ønsker det, hjelp til å justere vaner som kan være helseskadelige på sikt, sier direktør Kjetil Frøyland i Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN).

– Balance er et program som bygger på omfattende forskning om alkohol, atferdsendring og positiv psykologi. Programmet skreddersyr individuelle løp for hver enkelt bruker og bygger på kunnskap om psykologiske prosesser knyttet til atferdsendring.

– Programmet gir dessuten brukerne hjelp til å sette seg sunne personlige mål, de får selv velge oppgaver og øvelser de synes er gøy. Innholdet tilpasses brukernes egne grunner til å drikke, og forebygging av tilbakefall er basert på brukerens egne risikofaktorer, legger han til.

Datatilsynet har gitt konsesjon for bruk av Balance i norsk arbeidsliv. Ingen andre får vite hvem som har tatt testen og hvem som eventuelt har gått videre i programmet. All informasjon behandles fortrolig. Ingen utenforstående har tilgang på andres data. Når man avslutter programmet slettes alle personidentifiserbare data.

Alt er lagt opp frivillig, både om man ønsker å ta testen, og om man senere ønsker å følge programmet. De som velger å følge programmet, kan til enhver tid slutte å bruke det.

Balance er allerede testet ut i et pilotprosjekt. Erfaringene fra brukerne er positive. Programmet består av to deler, én internettbasert hurtigsjekk av alkoholvanene som tar noen minutter, og én oppfølgingsdel som løper daglig i 56 dager, og deretter mindre intensivt i ytterligere 10 måneder. Brukerne velger selv om de ønsker å delta i oppfølgingsdelen og gjennom den få støtte til å justere alkoholvanene sine. Bedriftene som tar i bruk programmet, betaler kun ti kroner per ansatt.

For ytterligere informasjon gå inn på www.akan.no, send e-post til balance@akan.no eller ring AKAN kompetansesenter på 22 40 28 00.

Best Practice og UpToDate

Helsebiblioteket vil tilby gratis tilgang til oppslagsverkene BMJ Best Practice og UpToDate. BMJ Best Practice blir fritt tilgjengelig for alle innbyggere i hele Norge fra årsskiftet – uten innlogging. UpToDate vil bli tilgjengelig for helseinstitusjoner og norsk helsepersonell, men finansieringen av innkjøp av er ikke endelig avklart.

BMJ Best Practice er et oppslagsverk og beslutningsstøtteverktøy som er enkelt å bruke i møte med pasienten. Oppslagsverket dekker diagnoser, prognoser, behandling og forebygging. Best Practice utformes av spesialister og tar inn pålitelig kunnskap fra oppdatert forskning og retningslinjer. Helsebiblioteket tar sikte på en gradvis fornorsking og tilpasning til norske forhold.

UpToDate er et kunnskapsbasert oppslagsverk som dekker rundt 7 700 emner innen 14 medisinske spesialiteter. Det inneholder mer enn 80 000 sider med tekst og grafikk og har lenker til mer enn 260 000 referanser. En oppdatert versjon av UpToDate lanseres tre ganger i året.

Facebook mobiliserer

De tre Facebook-gruppene Tannbehandling inn under folketrygdsystemet med egenandelskort og frikort, Gratis Tannhelse – tannhelsen inn i folketrygden og Tannbehandling inn under folketrygden søker nå kamp hadde i midten av november henholdsvis 138 507, 125 539 og 343 medlemmer. Medlemstallene øker jevnt og trutt, og det meldte seg seks nye personer til den ene gruppen bare i løpet av en halv time på morgenen den 17. november.

Initiativtakerne til grupperingene har mer eller mindre formulert det samme ønsket om at tannhelsetjenester skal bli finansiert på samme måte som øvrige helsetjenester i Norge. Det uttrykkes skuffelse over at den nye regjeringen Stoltenberg ikke gikk inn for en større tannhelsereform i Soria Moria II, og ellers pågår en livlig diskusjon, blant annet om det skal betales mer i skatt, eller om man skal omprioritere bruken av statens midler. Det store flertallet ønsker ikke å betale mer i skatt.

Mindre sint med brød

FOTO: SCANPIX.

Folk som går på fettfattig diett er mindre sinte enn de som går på diett med lite karbohydrater, viser en ny undersøkelse publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine. Studien ble utført på 106 overvektige personer i Australia, og viser at de som inkluderte brød, pasta og ris i dietten var mindre sinte, deprimerte og forvirrede etter ett år enn de som spiste færre karbohydrater og mer kjøtt og meieriprodukter. En mulig forklaring er at å ta bort karbohydrater er en så dramatisk endring av det typiske kostholdet i Vesten, at de frivillige kan ha lidd av abstinenssymptomer.

Begge diettene var like effektive når det gjaldt å gå ned i vekt. Studien tilbakeviser resultatene av tidligere mindre studier, som sier at kostholdet ikke påvirker humøret, skriver Mandag Morgen.

Presidenten gjenvalgt

FOTO: ELLEN BEATE DYVI.

Gunnar Lyngstad fra Nord-Trøndelag ble gjenvalgt som president i Tannlegeforeningen, etter tre valgomganger, under Tannlegeforeningens representantskapsmøte i Oslo 21. november. Motkandidaten, Inger-Lise Mathiesen fra Oslo, går ut av NTFs hovedstyre etter to perioder som visepresident. Til ny visepresident valgte representantskapet Jørn André Jørgensen fra Telemark. Bildet viser Lyngstad og Mathiesen etter at valget er avgjort.

Ingen sammenheng mellom amalgam og fødselsskader

Forskergruppen som har undersøkt om kvinnelig tannhelsepersonell har hatt økt risiko for å få barn med misdannelser som følge av yrkesmessig eksponering for blant annet kvikksølv, har konkludert med at det ikke er holdepunkter for økt forekomst av barn med misdannelser hos tannhelsepersonell. Rapporten fra NTNU St. Olavs Hospital HF i samarbeid med Medisinsk fødselsregister, forfattet av professor og overlege Bjørn Hilt med kolleger, sier videre at det hverken er økt forekomst av tidlig fødte barn, eller barn med lav fødselsvekt og heller ikke økt forekomst av dødfødsler eller perinatal dødelighet hos barn av tannhelsepersonell. De positive funnene er i samsvar med resultatene av en omfattende dansk epidemiologisk undersøkelse som ble offentliggjort tidligere i år.

PÅ NETT

Internettrender for 2010–11

Det kan kanskje virke pussig, men spørsmålet om hvem som skal få lov til å bruke hvilke navn på Internett, er i følge The Economist i ferd med å bli en stor sak. The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), den ikke-kommersielle komiteen som kontrollerer alle verdens internettadresser, planlegger to store forandringer i 2010, i domenenavn på øverste nivå, dvs. bokstavene etter siste punktum i en nettadresse. Begge forandringene vil ha konsekvenser både for politikere og for store firmaer med eget nettsted.

Den første forandringen betyr at det vil komme mange flere generiske toppnivådomener, som com, biz og org. For tiden teller disse 21, mens det er 280 spesifikke adresser for land og regioner, som dot.cn for Kina og dot.eu for EU. Fra neste vår, hvis alt går som planlagt, vil ICANN godta tilbud fra hvem som helst som vil lage et nytt suffiks. De som blir akseptert, kan komme i bruk i 2011.

De som får rett til å bruke et nytt toppnivådomene, må betale ICANN en engangssum på minimum $185 000, eventuelt blir de auksjonert bort. Selskaper vil registrere merkevarer, som f.eks. dot.nike eller dot.virgin. Lokalpolitisk skal f.eks. New York City være interessert i å by på navnet dot.nyc.

Den andre forandringen er at ICANN for første gang vil si ja til forespørsler om toppnivådomener i andre alfabeter enn det latinske. Mer enn halvparten av verdens 1,7 milliarder internettbrukere skriver vanligvis i et ikke-latinsk alfabet. Nå må nettbrukere i f.eks. Russland bytte til latinske bokstaver når de skriver inn domenenavn. Fra nå av kan de skrive hele adressen i cyrilliske bokstaver. De såkalte internasjonaliserte domenenavnene vil bli tilgjengelige også på språk som kinesisk og arabisk.

Kilde: The Economist