Sykepleie og oral helse
Tiril Willumsen, Marianne Wenaasen, Zahra Armingohar og Jenny Ferreira
Guide til godt munnstell hos pasienter med funksjonsvikt
Boken er basert på et samarbeid mellom tre tannleger og en tannpleier som alle har erfaring fra helsearbeid i sykehjem. Resultatet er blitt en lekker, liten håndbok. Undertittelen gir oss en klar indikasjon på mål og innhold. Det dreier seg nemlig om: a) at det orale hygienenivået i enkelte institusjoner ikke er godt nok; b) at kunnskapen om oral helse blant ansatte i institusjon ofte er utilstrekkelig; c) at flere og flere eldre har flere og flere egne tenner som de har et større og større ønske om å bevare livet ut; d) at det er av største betydning å lykkes med det forebyggende tannhelsearbeidet slik at behandlingsbehovet ikke øker og; e) at man ved god omsorg på dette området kan avslutte livet med større verdighet.
Boken inneholder tre hoveddeler med tilhørende underkapitler. Del 1 omhandler teori og den forklarer tilstander, anatomiske strukturer, sykdommer, restaureringer, forebygging (fluor, kosthold, saliva) og behandlingsprinsipper i munnhulen. Del to gir en fyldig oversikt over egnete hjelpemidler som er vesentlige for å opprettholde en sunn munn. (Typer av børster, bakteriehemmende gel, munnskyllevæsker, fluorpreparater, produkter for protesestell og utstyr til spesielt munnstell for svært syke eller døende pasienter etc.). Del tre er en praktisk del som karakteriseres av prosedyrebeskrivelser. Her er ny kunnskap innarbeidet i teksten – for eksempel at man bør oppbevare avtakbare proteser tørt og ikke i et glass vann. Bruk av tvang er et tema som ofte diskuteres i institusjonssammenheng og det er nylig utarbeidet nye retningslinjer for dette. Forfatterne diskuterer temaet og angir referanse til lovverket. I tillegg gis det informasjon om de vanligste problemene ved utførelse av prosedyrene samt vanskeligheter en kan komme ut for ved behandling av spesielle pasientgrupper (demens, Parkinson , rus, Sjögren etc). De tre delene danner en helhet som er i dialog med hverandre. Boken inneholder dessuten et kilderegister, et avsnitt for anbefalt litteratur, nyttige nettadresser samt et stikkordregister.
Boken, slik den foreligger, er helt ny. Man må anta, og også håpe, at en så viktig bok vil komme i nye opplag, om enn i en noe revidert utgave. Den observante leser vil kunne ane noen små unøyaktigheter som kan virke forvirrende – blant annet at fluorskylling til ukentlig bruk forekommer på apoteket i en styrke av 0,2 mg/ml og ikke i 0,5 mg/ml som angitt. Det er også ønskelig at man anbefaler protesebørste eller neglebørste for rengjøring av alle avtakbare proteser, da de myke tannbørstene som nå er på markedet, ikke er effektive nok for formålet.
I boken benyttes et lettfattelig språk. Tekstene understrekes av kliniske bilder og utsøkte illustrasjoner. Dermed klarer forfatterne å presentere faktakunnskap på en hverdagslig måte, slik at man ikke trenger spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av å lese den. Fordi det arbeider så mange ufaglærte pleiere i norske institusjoner, gjør dette boken spesielt verdifull.
Boken er egentlig en lærebok for sykepleie- og andre helsefagutdanninger, men kan også brukes som oppslagsbok i alle institusjoner som har pasienter med nedsatt funksjonsevne. For tannpleierne, som ofte har det utadrettete, pedagogiske opplysningsansvaret for institusjonene, vil boken kunne fungere som et glimrende undervisningsopplegg. Den bør derfor finnes på pensumlisten deres over obligatorisk lesning.
Oslo: Gyldendal Akademisk; 2008. 100 sider. ISBN 978-82-05-37995-4