IDS 2009 i Køln:

Verdens størs­te dentalmesse

En godtebutikk for alle tannleger

Foto: Kølnmesse 2009.

Årets International Dental Show, IDS 2009, fant sted i Køln i tidsrommet 24. til 28. mars. Utstillingen var den 33. i rekken. Dette er verdens størs­te dentalmesse, den arrangeres hvert annet år, og i år var det 106 000 besøkende i løpet av de fem dagene den varte. Messeområdet dekket et areal på 130 000 kvadrat­meter, og hele 1 820 utstillere fra 57 land deltok. IDS viser på mange måter det totale mangfoldet i tannhelse-verdenen: I tillegg til utstillingen var det f.eks. mer enn 1100 presentasjoner av nye produkter og forbedringer, med andre ord noe for enhver smak og interesse.

Trender

Etter å ha vandret rundt i de enorme, men likevel oversiktlige og tildels ganske hygge­lige utstillingshallene et par dager, sitter man igjen med en nokså klar oppfatning av hva som er trendene.

For det første: I dag beholder vi ­våre egne tenner lenger fordi stadig bed­re diagnostiske hjelpemidler er tilgjengelige og fordi skånsom tannbehandling står sentralt. På IDS var digitale hjelpemidler for bed­re diagnostikk i fokus, ikke minst gjaldt dette for røntgen og digitalt verktøy for f.eks. kariesregistrering. Metoder for minimal invasiv be­hand­ling var også sterkt fremme, og det var en åpenbar bevissthet om og interesse for ver­dien av å ta vare på frisk tannsubstans.

For det andre: Estetikk stod sentralt. På messen ble det vist frem et mangfold av muligheter, materialer og teknikker som gjør at det egentlig bare er fantasi og økonomi som setter grensene. Det er fristende å henvise den ekstra interesserte til boken «Solutions for Dental Estetics» fra Quintessence. Den illustrerer noe av det vi fikk se på IDS. Med dagens muligheter er total gjenskapning av estetikk og funk­sjon absolutt mulig. Og på messen fikk man det demonstrert.

For det tredje: Digitalisering av vår hverdag. Dette var utvil­somt hovedtrenden på messen. Det finnes digitale hjelpemidler på alle fagområdene. Kjeve­ortopedene kan f.eks. glede seg over hjelpemidler som forenkler ­både dia­gnostikk, behandlingsplanlegging og behandling. Og nøyaktigheten blir selvsagt større.

Endodontistene får stadig bed­re og mer nøyaktige måleinstrumenter for lengdebestemmelse og også for vitalitetsbestemmelse. Og håndteringsegenskapene forbedres hele tiden. IDS hadde for øvrig mye å by på for endodontistene, som eksempel kan nevnes endomotorer med integrert apekslokator.

I protetikken var den nye generasjonen CAD/CAM på plass. Produktet blir stadig bed­re og burde ­være av interesse på større klinikker.

Digitalt fargeuttak og digital bittregistrering ble også demonstrert. Ved bittregistrering kom digital teknikk virkelig til sin rett, og nøyaktigheten i re­gi­stre­rin­gen var påfallende. Digital funksjonsanalyse ble også vist (Bilde 1), videre ble digital avtrykksteknikk for partielle proteser demonstrert. Dette kommer vi til å se mer til, for nøyaktigheten blir stor og tilpasningen optimal. Men det knyttet seg nok størst forventninger til presentasjonen av 3Ms digitale avtrykksteknikk for kroner og små broer. Den ble behørig demonstrert fire ganger dag­lig på 3Ms flotte stand: Et lite håndstykke med mange kameraer blir ført langs tannrekkene og tar ca. 20 3D bilder per sekund. Bildene overføres til en skjerm, og der dukker det komplette bildet av kjeven opp i 3D-format. Unøyaktigheter enten i prepareringen eller på skjermbildet korrigeres enkelt. Bildet sendes så til laboratoriet som produserer modellen og deretter kronen eller broen. Dette er, forsiktig sagt, meget interessant (Bilde 2).

Bilde 1. Bittanalyse med Kavos system.

Bilde 2. 3Ms avtrykksdemonstrasjon.

På røntgensiden er vi allerede bort­skjemt med gode digitale løsninger av høy kvalitet, men her fikk vi se litt inn i fremtiden. Og her skjer det mye, og det skjer fort.

Forbedringene lar ikke vente på seg. 3D-røntgen, som trolig er et must i implantologien, blir stadig billigere og bedre, og det er spennende å se hvor fort utviklingen gir oss helt fantastiske diagnostiske muligheter. Messen viste oss ­både hva som finnes og hva som kommer (Bilde 3).

Bilde 3. Kodaks digilale 3D røntgen.

De tanntekniske laboratoriene fikk også sitt på IDS, og det digitale var også her et gjennomgående trekk.

Annet fra messen

Alt annet som hører odontologien til var også behørig representert på messen: blant annet uniter og sto­ler fra Asia, Afrika, Australia, USA og Europa ble presentert på løpende bånd (Bilde 4). Et mangfold av utforminger, løsninger og farger med tildels håpløse muligheter for en akseptabel hy­gie­nisk standard. Egentlig ganske tankevekkende, sett i forhold til den hygieniske standard vi legger opp til i Norge.

Bilde 4. Det var fritt valg av farger og materialer.

Men hy­giene og produkter rettet mot gode hygieniske løsningen hadde likevel en betydelig plass på IDS. Effektive og gode hygienerutiner og hygieneprodukter ble presentert, og såvel vaskemaskiner som steriliseringsutstyr ble vist i stort omfang. Håndhygiene, desinfeksjon og klinikkhygiene generelt var også viet stor plass, og den interesserte kunne finne mye av interesse.

På en messe som dette hadde også profylaksen sin plass, og mange produsenter viet profylaktiske hjelpemidler betydelig interesse. Det er tydelig at varsom invasiv teknikk og øns­ke om å spare tannsubstans har fått gjennomslag.

Bleking og blekemidler var også et svært populært tema (Bilde 5). Dette er et stort marked og aktørene er mange og tildels useriøse. Mye av det som ble vist er uten dokumentert effekt, og i tildels svært høye konsentrasjoner, og man bør nok passe på å velge produkter som er faglig forsvarlige (Bilde 6).

Bilde 5. Demonstrasjon av bleking.

Bilde 6. Blekeutstyr fra Korea.

Sessler er kanskje ikke det mest spennende produktet på en messe som dette, men det er jo på den vi sitter og jobber hele dagen. På IDS fantes hundrevis av muligheter til å velge en god variant. Kanskje en god sessel kan ­være neste investering? (Bilde 7).

Bilde 7. Sessel fra B&G.

Håndinstrumenter og roterende instrumenter var det også i store mengder. Den som leter etter noe spe­sielt, vil garantert finne det, for her finnes absolutt alt. Og fordi produkter fra hele verden var representert, var det mulig å gjøre svært gode kjøp (Bilde 8).

Bilde 8. Håndinstumenter fra Carl Martin.

Også instrumenter som forbedrer tannlegens syn var godt representert hos mange produsenter. Såvel mikroskoper som lupebriller, og den optiske kvaliteten er gjennomgående utro­lig bra (Bilde 9).

Bilde 9. Hjelpemidler fra Heine.

Det ville ­være feil ikke å nevne at implantatbehandling også var svært godt dekket på messen. Implantbehandling når stadig nye høyder og leveres i dag med svært høy kvalitet, og messen byr implantatinteresserte på alt man kan øns­ke seg (Bilde 9). Men aktørene i markedet er mange og konkurransen åpenbart hard (Bilde 10).

Bilde 10. Standen til Heraeus.

Mat og drikke

Når man besøker IDS i Køln, trenger man minst to dager for å rekke over det hele, og besøket kan lett bli slitsomt. Derfor var det godt å oppleve at såvel utstillere som messearrangøren viste betydelig forståelse for de besøkendes behov for mat og drikke. Svært mange av utstillerne bød på mat og/eller drikke av for­skjel­lig slag, og det var aldri lange køer. Også messearrangøren hadde serveringsteder flere steder i alle i store hallene. Dette fungerte imponerende godt, det store antall be­sø­ken­de tatt i betraktning.

I det hele tatt: IDS i Køln var meget velorganisert på alle måter, og den 600 sider tykke messekatalogen med informasjon om absolutt alt, understreket det flotte helhetsinntrykket.

IDS 2011

Neste IDS i Køln arrangeres fra 22. til 26. mars 2011. Påmelding skjer på Internett. Det går ikke direktefly til Køln, så man må reise om København eller Amsterdam hvis man vil fly hele veien. Alternativt kan man fly til Frankfurt og ta høyhastighetstog derfra. Messen ligger ganske sentralt i Køln, ved Rhinens østside.

Tekst og foto:
KjetilReppen