Startskudd for en tobakksfri barndom
Fredag den 29. mai ble Verdens tobakksfrie dag markert her i landet. Temaet var i år tobakksfri barndom, og målgruppen var foreldre og gravide, helsepersonell og andre som er i daglig kontakt med barn. Viktige samarbeidspartnere for Helsedirektoratet i det tobakksforebyggende arbeidet er fylkesmenn og helsepersonell – ikke minst i tannhelsetjenesten.
Dagen markeres internasjonalt hvert år den 31. mai etter initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og det er WHO som bestemmer årets tema. I Norge har Verdens tobakksfrie dag blitt markert hvert år siden 1988. Siden dagen denne gang falt på en søndag, valgte Helsedirektoratet i stedet å legge årets markering til 29. mai.
Fortjener oppmerksomhet
– Temaet i år fortjener økt oppmerksomhet, også resten av året. Vi vet blant annet at gravide som røyker, synes det er vanskelig å snakke med helsepersonell om at de trenger hjelp til røykeslutt. Å røyke når man er gravid kan oppleves stigmatiserende, sier avdelingsdirektør Kaja Kierulf i Helsedirektoratet.
Tobakksfri barndom handler om et godt inneklima og om å være gode rollemodeller for barn. Foreldre er sentrale her, men andre som har daglig kontakt med barn, er også oppfordret til å tenke gjennom sitt tobakksbruk når barn er til stede.
Nytt informasjonsmateriell for tannleger
NTF samarbeider med Helsedirektoratet om tiltak som kan hjelpe tannleger og annet tannhelsepersonell til å engasjere seg i arbeidet mot tobakk. Vedlagt denne utgaven av Tidende følger oppdatert informasjonsmateriell fra Helsedirektoratet, utarbeidet i samarbeid med NTF og Tannpleierforeningen spesielt for tannhelsepersonell. Det er ment som en påminnelse og som enkle hjelpemidler til å komme i gang, først og fremst med såkalt «minimal intervensjon», som i sin enkleste form kan bestå av tre små spørsmål; se illustrasjonen.
NTF og FDI er engasjert
Tobakk er omtalt i et eget punkt i NTFs arbeidsprogram for inneværende hovedstyreperiode:
«Forplikte foreningen og derigjennom engasjere enkeltmedlemmene mer i det tobakksforebyggende arbeidet, i samarbeid med helsemyndighetene.»
Foreningens engasjement er helt i tråd med det som er nedfelt i den internasjonale tannlegeorganisasjonen FDI World Dental Federation’s «statements» om tobakk – se faktarammer med utdrag fra to av disse.
Tannleger kan og bør spille en viktig rolle i arbeidet mot tobakk. Bruk anledningen så snart den byr seg. Det gjør den hver dag.
Tobacco or Oral Health
The FDI urges its Member Associations and all oral health professionals to:
Take decisive actions to reduce tobacco use and nicotine addiction among the general public;
Integrate tobacco cessation advice and counselling into daily practice;
Be involved in national programmes conducted in their country
(http://www.fdiworldental.org/federation/assets/statements/ENGLISH/2008/Tobacco_or_oral_health.pdf)
Code of practice on tobacco control for oral health organisations
In order to contribute actively to the reduction of tobacco consumption and include tobacco control in the public health agenda at national, regional and global levels, it is recommended that oral health organisations will:
1. Encourage and support their members to be role models by not using tobacco and by promoting a tobacco-free culture.
5. Advise their members to routinely ask patients and clients about tobacco consumption and exposure to tobacco smoke, using evidence-based approaches and best practices, give advice on how to quit smoking and ensure appropriate follow-up of their cessation goals.
7. Actively participate in World No Tobacco Day every 31 May.
(http://www.fdiworldental.org/federation/assets/statements/ENGLISH/Tobacco/Code_of_practice.pdf)
Informasjonssjef i NTF