Clinical endodontics – a textbook
Leif Tronstad:
Tronstads lærebok i endodonti foreligger nå i 3. utgave. Boken er i første rekke beregnet som innføringsbok for studenter, men kan med stort utbytte nyttes av allmennpraktikeren som repetisjonskilde.
Første utgave av boken kom ut i 1991 (anmeldt i Tidende nr. 8, 1992) og andre utgaven er fra 2003 (anmeldt i Tidende nr. 12, 2003). Boken er lett gjenkjennelig med tittel og forsidepreg som før. Den nye utgaven synes noe tykkere enn tidligere, men sideantallet er stort sett uendret. At boken synes større skyldes bedre papirkvalitet.
Den nye utgaven har beholdt kapittelinndeling som før, med i alt 17 kapitler. Boken begynner med en oversikt over endodontisk biologi. Videre gis en detaljert beskrivelse av etiologi og patogenese, undersøkelse og diagnostiske teknikker og behandling. Akuttbehandling og resorpsjoner er omtalt i egne kapitler. En god introduksjon til viktige emner som endodontisk instrumentarium, materialer og teknikker følger. Som i de tidligere utgavene, er et kapittel om tannmorfologi plassert nesten midt i boken. Dette er kommentert av tidligere anmeldere som en noe uventet plassering av dette emnet. Etter å ha lest alle utgavene har jeg nå vennet meg til denne oppbyggingen av boken. Endodontiske komplikasjoner håndteres godt i eget kapittel. Derimot er kapittelet som omhandler revisjon og indikasjoner for revisjon noe kort og lite utfyllende. Boken avsluttes med kapitler om bleking, restaurering av endodontisk behandlede tenner og prognose for endodontisk behandling.
Alle kapitler er som før, med unntak av kapittel 11 som omhandler endodontiske teknikker. Her er det kommet til et oppdatert avsnitt om obturering med adhesivteknikk. Avslutningen av kapittel 11 hadde før et avsnitt om biologisk obtureringsteknikk. Dette avsnittet har i den siste utgaven endret navn til regenerativ endodonti, ellers er innhold uendret.
I kapittel 5 vedrørende vitalbehandling, savnes oppdatert informasjon om MTA som alternativt sårdekkingsmiddel ved pulpaoverkapping og pulpotomi. Avsnittet om behandling av umodne avitale tenner (kapittel 6) angir ingen alternativer til apeksifisering enn bruk av kalsiumhydroksid. Kapittelet om bleking tar for seg både intern og ekstern bleking. Natriumperborat anbefales fremdeles som viktig blekemiddel til intern bleking, selv om dette ikke lenger er å få kjøpt til klinisk bruk i Norge. Men boken har målgrupper langt utover våre landegrenser.
Siste utgaven av boken er fortsatt uten referanser i vanlig forstand, men hvert kapittel avsluttes med henvisning til relevant litteratur. Selv savner jeg mer aktiv bruk av referanser gjennom boken, men for den mer urutinerte leser er denne bokens håndtering av litteratur mindre forstyrrende.
Boken er godt illustrert med mange figurer som kjennes igjen fra tidligere utgaver. Selv om faget endodonti preges av mange fargeløse røntgenbilder, forventes mer bruk av farger på kliniske fotografier og histologiske bilder i en bokutgave i 2009. Kanskje et poeng å gjøre boken prismessig rimelig med å gjenta bilder og illustrasjoner kun i sort/hvitt?
På tross av noen innvendinger kan boken absolutt anbefales, både for studenter og kollegaer som vil ha en kilde for oppfrisking og repetisjon. Men har du forrige utgave av boken, er det lite nytt å hente i 3. utgaven.
Stuttgart: Thieme forlag, 2009. 261 sider, 312 figurer og 8 tabeller. ISBN978-3-13-768103-8