Immunologi

Immunologi på norskBjarne Bogen og Ludvig A. Munthe:

Målet med boken er å formidle det fascinerende og sammensatte fagfeltet immunologi til medisinerstudenter, samt studenter innen biologi, odontologi, veterinærmedisin, bioingeniørfag og sykepleierfag. Boken dekker både basal og klinisk immunologi.

Boken er delt inn i ni hovedseksjoner (I-IX), med appendiks helt til slutt. Seksjonene omhandler henholdsvis basal immunologi (I-V), klinisk immunologi (VI), blodtypeserologi (VII), komparativ immunologi og genmanipulerte mus (VIII), og immunologiske teknikker (IX). Appendiks består av tabeller som omhandler cytokiner og kjemokiner og deres reseptorer, samt CD-markører og en stikkordliste. Hver seksjon er delt inn i 1 – 9 kapitler, 41 kapitler til sammen. Hvert kapittel innledes med en punktvis gjennomgang/oppsummering av kapitlets tema, og er deretter delt i 1 – 11 underkapitler. Underkapitlene er bygget opp av en hovedtekst der tilleggsstoff er skilt ut i egne temabokser. Leseren kan dermed selv velge om han/hun vil holde seg til den mer generelle hovedteksten, eller gå mer i dybden i boksene med tilleggsstoff. Det finnes to typer fordypningsbokser; «dypdykk» og «klinikk». Dypdykkboksene inneholder fordypningsstoff, og klinikkboksene presenterer sykdommer med relevans til immunsystemet. Utenom dette finnes også resymébokser som repeterer viktige poeng i teksten. Hovedteksten og fordypningsboksene er illustrert med tabeller, figurhenvisninger og figurer. Teksten suppleres også av 476 fotnoter. Noen figurer er hentet fra faglitteraturen, men de fleste er tegnet av en av forfatterne (Munthe). Det er også tatt med histologisk billedmateriale for å illustrere forskjeller mellom normal anatomi og patologiske forandringer i vev og organ.

Språket som benyttes er – som immunologi – til tider komplisert og krever både konsentrasjon og interesse fra leserens side. Mange fremmedord kunne med fordel byttes ut med passende og skikkelige norske ord. Bokens layout, med hovedtekst og to typer fordypningsbokser samt repetisjonsbokser i tillegg til figurer og tabeller, kan virke litt forvirrende for leseren. Figurene er i utgangspunktet fine, oversiktlige og informative, men kan virke litt utdaterte i forhold til hva som i dag presenteres i internasjonal litteratur. De histologiske bildene er et godt tillegg, men dessverre er noen av bildene uskarpe eller har for lav oppløsning. Boken er ikke forsynt med referanser til aktuell litteratur; referanser blir kun sitert i tilfeller der figurer er direkte hentet fra publiserte artikler.

Boken er den første revisjonen av verket som opprinnelig ble gitt ut i 2000. En god del forbedringer er gjort siden førsteutgaven, deriblant presenteres relativt ny informasjon om en rekke gener og hvordan defekter i disse påvirker og gir sykdom i celler og vev. Nye celletyper, plasmacytoide dendrittiske celler og regulatoriske T-celler introduseres, og antistoff mot citrullinerte peptider ved revmatoid artritt og samarbeid mellom autoreaktive T- og B-celler, samt cellulære responser ved infeksjoner omtales.

Samlet holder boken høy faglig standard og gir en god oversikt over et fagområde, slik bokens forfattere i forordet omtaler immunologi, i rivende utvikling. For tannlegestudenter og tannleger i allmenn praksis kan boken anbefales for dem som foretrekker en norsk bok for å henholdsvis lære og oppdatere seg i immunologi.

Malin V.Jonsson 

Oslo: Universitetsforlaget; 2007. 334 sider, 31 tabeller i hovedtekst, 7 tabeller i appendiks, 392illustrasjoner og figurer. ISBN: 978-82-15-01093-9