Trender og etikk

NTFs fagnemnd er stolte over å presentere fagprogrammet for landsmøtet i jubileumsåret 2009.

Faget vårt og samfunnet rundt oss er i kontinuerlig endring. Som helsearbeidere blir vi hele tiden utsatt for påvirkning og press fra ulikt hold i den daglige yrkesutøvelsen vår. Det blir stadig viktigere å ikke tape den etiske overbygningen og de etiske vurderingene av syne i en travel hverdag. Samtidig gjelder det å holde følge med utviklingen, med nye trender og ny forskning, selv for en 125 åring. I jubileumsåret har vi derfor valgt å lene oss litt tilbake, trekke fram viktige perspektiver og sette fokus på TRENDER OG ETIKK. Med Lillestrøm som arena for fagprogrammet, har vi mye spennende å by på, både under forkursene og i løpet av selve landsmøtearrangementet.

For første gang vil også forkursene bli avholdt på Lillestrøm. De gode kursfasilitetene som er tilgjengelig der, gjør at vi kan ta imot et stort antall kursdeltagere. Alle yrkesgruppene i tannhelseteamet får sjansen til å utvide sin kompetanse og fylle på med etterutdanningstimer. Onsdag 14. oktober tilbyr vi tre ulike heldags forkurs; – et i symposium-stil om protetisk kvalitet for tannleger og tannteknikere, et om protetikk for tannhelsesekretæren, og det tredje handler om pedodonti for tannleger og tannpleiere.

Fagprogrammet for landsmøtet er preget av at det ikke er bare NTF som jubilerer i år. Det Odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo har også jubileum og feirer 50 år i 2009. Dette markeres ved at fakultet har satt sammen en hel formiddagsseanse med korte presentasjoner på fredag 16.oktober, samt noen lengre foredrag både på torsdagen og lørdagen. Fakultetets folk vil gi oss innblikk i og presentere sine forskningsaktiviteter på de ulike fagfeltene. Det er mye spennende i vente her.

Den tredje jubilanten i 2009 er Norges Tannteknikerforbund. NTTF ble stiftet 4. september for 75 år siden. I samarbeid med styret og fagutvalget i NTTF, presenterer vi alle dagene foredrag som burde være av stor interesse for tannteknikerne så vel som for tannlegene. Som allerede nevnt har også protetikk-symposiet under forkursene, teknikerne som en av målgruppene. NTTF bidrar dessuten med forelesere fra egne rekker alle landsmøtedagene.

Etikk vil bli belyst fra flere synsvinkler under landsmøtet. Vi har valgt å hente inn medisinske kapasiteter innenfor dette emnet i tillegg til odontologer, for å få et videre perspektiv på problemstillingene. Fagprogrammet inneholder også flere sesjoner hvor representanter for helsemyndighetene våre belyser problemstillinger og trender innenfor helse generelt og tannhelse spesielt. Til slutt vil jeg trekke fram formiddagssesjonen på lørdag som byr på «live»-opptredenen hvor pasienten behandles på scenen med storskjerm og filming av behandlingen. Vi gleder oss til å presentere sesjonen «Fra apex til cuspetopp».

Obligatorisk etterutdanning er under utredning i organisasjonen vår i jubileumsåret og vil bli et viktig tema på høstens representantskapsmøte. Fagnemnda går inn for at det innføres obligatorisk etterutdanning for NTFs medlemmer. Faglig oppdatering og skolering er et must for den yrkesaktive tannlege, mener vi. Vi oppfordrer alle de vel 2000 yrkesaktive kollegene som ennå ikke har registrert sine kurs, til å gå inn på «min side» på NTFs nettsted og registrere etterutdanningsaktiviteten. Jubileumslandsmøtet gir mulighet til å fylle på med ytterligere 15 tellende timer her.

Velkommen til NTFs jubileumslandsmøte 2009!

Inger-JohanneNyland