Foredrag lørdag 17. oktober
Et av verdens best utdannede folk?
Sekvensleder: Ivar Parmann
Norge bruker mer penger på skolen enn nesten noe annet land. Men står resultatene i forhold til ressursinnsatsen? Vi er verdensmestre i å bruke penger. Men har vi verdens beste skole?
Kristin Clemet
Leder i Civita, Oslo
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1000
Fra apex til cuspetopp – en live sekvens
Sekvensleder: Inger-Johanne Nyland
Nye materialer og teknikker preger vårt fag og spesielt innen endodonti og konserverende behandling med kompositt er det viktig at vi er oppdatert.
I denne live-sesjonen vil endodontisten Gilberto Debelian utføre en komplett rotbehandling av en overkjevemolar. Fastleggelse av kanalinngangene, rasjonell bruk av kofferdam, bestemmelse av arbeidslengde ved hjelp av apexlocator, utrensning med maskinell NiTi instrumenter og endelig rotfylling vil bli gjennomgått i detalj, demonstrert gjennom et mikroskop med påmontert kamera som skal sende disse bildene til en storskjerm i salen. Alt «in live»!.
Heretter vil tannlege Jan Frydensberg Thomsen «overta» pasienten og med «live-kameratransmission» bygge opp tannen i kompositt. Preparering, faser i adhesivteknikk, lagvis oppbygging av molarfylling og endelig utforming blir utført og kommentert.
Gilberto Debelian
Spesialist i endodonti, UiO
Jan Frydensberg Thomsen
Tannlege, København
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1200
Livsstilssykdommer
Sekvensleder: Berit Øra
Diabetesforekomsten øker – hva gjør vi med det? Hvilke utfordringer møter tannlegen?
Foredraget vil omhandle den epidemiske utviklingen av diabetes i Norge og den vestlige verden. Det vil bli en generell innføring i symptomer og spesielle problemer som diabetikerne står overfor, samt følgesykdommer av diabetes. Litt om behandlingsprinsipper og forhold, etiologi og som tannleger skal være oppmerksomme på når det gjelder denne pasientgruppen.
Bård Kulseng
Overlege, Dr. med, St Olavs hospital, Trondheim
Koronar hjertesykdom – forekomst og behandling anno 2009
Foredaget omhandler forekomst og moderne behandling av koronar hjertesykdom i Norge, med vekt på hva som er viktigst å vite for en tannlege. Kjønnsforskjeller i forekomst, symptomer og behandling vil også bli omtalt.
Sigrun Halvorsen
Seksjonsoverlege, dr. med, Ullevål universitetssykehus
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1045
Nye tanker og nye muligheter
Sekvensleder: Pia Titterud Sunde
Høyteknologisk sameksistens mellom tannlege og tanntekniker
Foredraget gir et innblikk i hvordan tannteknikerens status har endret seg i Norge over de siste 10 år. Foredraget fokuserer sterkt på produksjon ved hjelp av CAD-CAM, kommunikasjon mellom partene og hverdagsproblemer i et tannteknisk laboratorium når man bruker CAD-CAM i fremstillingen av tannerstatninger.
Sturla Andreas Tomasgard
Tanntekniker, Volda
Veien videre sammen
Foredragsholderen vil dele tanker og muligheter i forhold til nytenking innen tannhelseteamet. Hun mener vi må ut av tradisjonelle, konservative relasjoner og mønstre for å sammen kunne imøtekomme fremtidens pasienter og deres behov.
Hege Rui Sommerset
Tanntekniker, Larkollen
Se meg i øynene!
Å se hele mennesket, gir en bedre forutsetning for å kunne lage gode løsninger innen protetikk, og kan utnyttes i stor grad til å videreutvikle og bære videre en stolt håndverkstradisjon.
Foredragsholder forteller om møter med pasienter og hvordan de indirekte har vært med på å forme en arbeidsprosess, og om de muligheter, utfordringer og forpliktelser dette medfører.
Katharina P. Andvik
Tanntekniker, Trondheim
Ny helkeramikk åpner opp for radikale estetiske resultatforbedringer
Ved hjelp av nye materialer, arbeidsmetoder og et velfungerende teamwork kan vi oppnå et bedre estetisk resultat. Ved enkelte kasus medfører dette minimal eller ingen preparering.
Jørgen Gad
Tanntekniker, Oslo
Målgruppe
Tannleger, tannteknikere
Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1130
Mitt møte med Norge
Sekvensleder: Ivar Parmann
Foredragsholderen etnisk somalier fra Kenya. Som enke kom hun til Norge med 3 døtre i 1992 og utdannet seg som sykepleier i Harstad. Har arbeidet med tiltak mot omskjæring av kvinner. Nå arbeider hun i stiftelsen «Mangfold i arbeidslivet – MIA» med etnisk og nasjonalt mangfold i norske bedrifter.
Hun forteller åpent, uredd og med humør, om sitt møte med Norge.
Safia Abdi Haase
Sykepleier, Oslo
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 1000ߙ–ߙ1100
Friske perio-tenner og stabilt beinnivå på implantatene Er det oppnåelig? Hvordan?
Sekvensleder: Gunhild V. Strand
Hva kjennetegner peri-implantat og periodontal sunnhet?
Hvordan går vi fram for å oppnå og beholde friske forhold?
-
Behandlingsplanlegging; tenner eller implantat, eller begge deler?
faktorer som sikrer god prognose på tenner
faktorer som sikrer god prognose på implantater
Undersøkelsesmetoder og rutiner for implantatpasienten
Diagnoser basert på funn
Behandlingsstrategier basert på diagnoser
-
Oppsummering, suksessfaktorer for å tilfredstille pasientens behov
trygghet og forutsigbarhet om et friskt tannsett
Eirik Aasland Salvesen
Spesialist i periodonti, Stavanger
Morten Klepp
Spesialist i periodonti, Stavanger
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530
Behandling av 1000 store bitt- og kjevestillingsanomalier – hva har vi lært av tre års oppfølging etter ortognatisk kirurgi?
Sekvensleder: Pia Titterud Sunde
Ved Universitetet i Oslo har et spesialist-team ansvar for å bidra i behandlingsplanlegging og koordinering av kombinert kjeveortopedisk behandling og kirurgi som utføres ved Ullevål universitetssykehus. Alle pasientene blir fulgt opp i tre år etter operasjonen. I tillegg til kliniske og radiologiske registreringer blir data samlet inn ved hjelp av spørreskjema. I dette foredraget presenteres et materiale som er samlet inn de siste 20 årene. Det legges vekt på stabilitet av bitt- og kjevekorreksjonene og pasientenes oppfatning av behandlingen. Funnene illustreres med kliniske eksempler.
Lisen Espeland
Professor, UiO
Målgruppe
Tannleger
Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1430
Odontologiens plass i helsevesenet
Sekvensleder: Lars Ulvestad
«Tennene tilbake til kroppen»: Nytt slagord i politisk retorikk
Norsk helsevesen har gjennomgått store organisatoriske endringer de siste tiårene. Forvaltningsansvaret for de største tjenestegrenene – primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten (sykehusene) – er nå tillagt henholdsvis kommune og stat. Tannhelsetjenesten sorterer under det tredje og mellomliggende forvaltningsnivået: fylkeskommunene. Det klages over dårlig samordning, og en samordningsreform er om hjørnet. Vil tannhelsetjenesten bli berørt av reformen, eventuelt «lagt inn under den øvrige del av kroppen»?
Leif Arne Heløe
Professor emeritus, dr.odont, Oslo
Den praktiserende tannlege i fokus
Tannhelsetjenesten i Norge står i en særstilling i internasjonal sammenheng. Kombinasjonen offentlig tannhelsetjeneste og privat praksis er unik og fungerer bra. Forvaltningsansvaret for tannhelsetjenesten har skiftet gjennom tidene og den er igjen oppe til diskusjon. Det er i denne forbindelse viktig å ta vare på det som eksisterer og beholde den praktiserende tannlege, offentlig ansatt og privatpraktiserende, i sentrum. De har klart vist at de kan ta vare på befolkningens tannhelse til tross for vikarierende forvaltningsansvar.
Ivar A. Mjør
Professor emeritus, University of Florida, USA
Tanker om odontokratiets fremvekst og utvikling
Tannhelsetjenestens utvikling og den spesielle, styringsmessige oppbygning den har.
Ole Berg
Professor, Institutt for helseledelse og –økonomi, UiO
Målgruppe
Hele tannhelseteamet
Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530
Modern klinisk keramteknologi
Sekvensleder: Aril Jul Nilsen
Modern keramteknologi har det senaste decenniet förändrat den kliniska vardagen för flertalet tandläkare. Många överväger överhuvud taget inte metallkeramik längre annat än undantagsvis när de står inför att behandla en patient med kronor, broar och implantat. Men hur är det egentligen? Vilket material skal vi välja i det enskilda fallet och vilken cementeringsteknik ger bäst resultat? Vad kan vi förvänta oss på sikt? Och kanske framför allt; hur utnyttjar vi teknikerna för att få ut det allra bästa av de material vi har i vår behandlingsarsenal. Under presentationen går föreläsaren igenom olika keramtyper för tänder och implantat och hur dessa används kliniskt.
Per Vult von Steyern
Dr.odont, overtannlege, Tandvårdshögskolan, Malmø
Målgruppe
Tannleger, tannteknikere
Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530