Etikk på dagsorden

Aller først: Godt nytt år ønskes til dere alle! Egentlig burde 2010 være NTFs etikkår. Men siden etikk må stå på dagsorden hvert år, skal jeg i alle fall begynne det nye året med dette temaet.

Representantskapet 2009 ga hovedstyret en klar henstilling om å sette ned en gruppe for å gjennomgå NTFs etiske regler grundig. Og det vil det nye styret selvsagt gjøre. Heldigvis er etikk et tema som debatteres livlig både i NTF og svært mange andre organisasjoner og sammenhenger. Vi ønsker å koble etikken direkte opp mot det enkelte medlems gjøren og laden, det vil si i dagliglivet, på jobb så vel som i foreningslivet.

Hippokrates’ ed er trolig første forsøk på å lage etiske regler. «Primus non nocere» – «Først, gjør ikke skade» – er et utsagn som har dannet grunnlag for mange ulike regler og retningslinjer helt siden tiden før Kristus.

I dag inneholder våre etiske regler for tannleger hele 42 paragrafer. De er logisk bygd opp og er forholdsvis detaljert. En innledende generell del består nærmest av programerklæringer: Hensynet til pasientens helse går foran alt annet, vi skal vedlikeholde vår fagkunnskap og vi skal utføre vår gjerning i tråd med de lover og bestemmelser som gjelder for yrkesutøvelsen. Dette er sterke utsagn som slår fast de beste intensjoner fra og for tannlegestanden.

Videre sier reglene mye om tannlegens forhold til den enkelte pasienten og utad mot publikum. Dessuten om forholdet til kolleger, medarbeidere og yrkesorganisasjoner. Avslutningsvis kommer hele ti paragrafer om plikten til å overholde regelen og om behandling av tvister. Alle deler av reglene er helt vesentlige. Likevel er det viktig at vi med jevne mellomrom ser nøye både på detaljene og på helheten, så reglene er i pakt med den tiden de skal fungere i.

Målsettingen for den kommende gjennomgangen kan være å forenkle regelverket eller å systematisere det på en annen måte. Det blir i alle fall et viktig arbeid som jeg regner med at vi skal komme i gang med raskt. For en slik gjennomgang er krevende og tar tid. Kanskje vil det være fornuftig å snu arkene og starte helt på nytt? Med punktvise, mer overordnede retningslinjer med fotnoter til, i stedet for dagens detaljerte regler? Å forandre et slikt regelverk er uansett ikke gjort i en håndvending. Og det er så absolutt ikke mitt poeng å fjerne noen av de sentrale intensjonene eller lage smutthull for smarte medlemmer, verken når det gjelder markedsføring eller andre forhold.

En viktig del av arbeidet vil bli å se på andre, sammenlignbare foreningers forhold til etikken. Det har vi tradisjon for. Jeg tror det er nødvendig med en bredt sammensatt arbeidsgruppe, eventuelt supplert med en referansegruppe. Det blir vesentlig å få med engasjerte medlemmer med ulik bakgrunn. Vi må få avspeilet flest mulig praksisformer og praksissteder, og vi må ha begge ervervssektorer representert. Sist, men ikke minst, er alders- og kjønnsfordeling viktig.

Det er altså mange utfordrende trinn i en slik prosess. Målet må være å legge frem et forslag til behandling i løpet av styreperioden. Men det viktigste er å komme frem til et godt resultat. Da får vi om nødvendig bruke tid. Jeg håper inderlig at mange gjerne vil bidra. Vi mottar alle innspill med takk.

GunnarLyngstad