Mye status quo
Det var i grunnen liten endringsvilje blant representantene på NTFs representantskapsmøte i november. Det meste blir som før, men obligatorisk etterutdanning skal det bli.
De fleste av de 84 stemmeberettigede som møtte opp vil helst at alt skal være som det er og var og har vært lenge, når det gjelder hvordan tannhelsetjenesten finansieres her i landet. I hvert fall når det kom til avstemning. En og annen, og særlig én tok tok til orde for både reform og full trygdedekning, men dette fikk lite gehør blant de fleste andre som gikk på talerstolen. Det er det forresten ikke så mange som gjør. Det er et stort taust flertall som sitter der på NTFs representantskapsmøter. Og noen ganger kan man lure på hva de sitter og mener, innerst inne, de som aldri sier noe.
Det ser ut som det er blitt tradisjon for at hver lokalforening har én talsperson, eller kanskje to, som fremmer hele benkens standpunkter. Men er det slik at man nødvendigvis er enig med alle som kommer fra samme fylke og lokalforening? Eller er det slik at lokalforeningene bare velger folk som mener det samme? Kanskje bare de som mener det samme stiller til valg, er en riktig måteå tolke det på? Eller så er det sånn at de blir enige når de har sittet sammen en stund. Hva vet vi. Hvordan det nå enn er; de som kommer fra samme sted fremstår som enige når de møter på NTFs representantskap, og det er bare noen få som sier noe, på vegne av mange. Også når det gjelder hvem som skal velges til viktige verv.
Valgets kval
Den virkelig store saken for flertallet av deltakerne på representantskapsmøtet i slutten av november var valget av NTFs president for perioden 2010–11. For én gangs skyld hadde man nemlig et valg. Den sittende presidenten, Gunnar Lyngstad, ønsket en tredje periode, mens visepresident Inger-Lise Solum Mathiesen ikke ønsket å sitte på vent som visepresident lenger. Her var det vinn eller forsvinn. Dette var det flere som beklaget da de sto på talerstolen og snakket for sin kandidat. Det hadde vært så mye enklere hvis man kunne beholde begge to. Derfor var valget vanskelig, og nokså jevnt. Det nyttet i hvert fall ikke å oppnå to tredjedels flertall. Så etter to forsøk på det, slo man seg til ro med simpelt flertall i tredje runde, og den sittende presidenten ble sittende, med 47 mot 37 stemmer. Med det er han NTFs president de kommende to år mens Inger-Lise Mathiesen går ut av NTFs hovedstyre.
Visepresidentvalget innebar også et valg. Hovestyrepresentant Jørn André Jørgensen stilte som kandidat, og som motkandidat stilte tidligere hovedstyrerepresentant Kari Odland. Det var førstnevnte som vant den duellen, og Kari Odland kommer heller ikke tilbake til NTFs hovedstyre som menig medlem, viste sluttresultatet av valget til nytt hovedstyre.
Hovedstyrets politikk vedtatt
Hovedstyret ba representantskapet debattere og avgjøre hvilken linje NTF skal legge seg på i tiden fremover, i forhold til regjeringens bebudede tannhelsereform, som riktignok ser ut til å bli av beskjedent omfang, når man leser Soria Moria II og forslaget til statsbudsjett for 2010.
Hovedstyrets forslag, som visepresident Inger-Lise Mathiesen i innledningen karakteriserte som ullen og med handlingsrom, sier at NTF ber regjeringen basere seg på at tannhelsetjenesten i Norge er god, hvis man ser befolkningen som helhet, og på at enkeltgrupper faller utenfor, slik at økt offentlig støtte bør gå til dem som trenger det mest. Videre ville hovedstyret at dagens struktur med en offentlig tannhelsetjeneste som ivaretar prioriterte grupper og en privat tannhelsetjeneste som ivaretar den øvrige befolkningens behov for tannhelsetjenester skal opprettholdes, fordi den har vært vellykket.
NTF mener altså at regjeringen bør bygge en tannhelsereform på at dagens organisering av tannhelsetjenesten opprettholdes, samtidig som tilgjengelighet til tannhelsetjenester må sikres. Økt offentlig refusjon for tannbehandling bør trygdefinansieres etter følgende prinsipper, i følge NTFs hovedstyre: Refusjon gjelder nødvendig tannbehandling i henhold til faglige kriterier. Økt refusjon bør i første rekke tilgodese dem som trenger det mest og har dårligst forutsetninger for å ivareta egen tannhelse. Et eventuelt tak for egenbetaling bør være en beskyttelse mot særlig høye kostnader. Refusjon bør følge pasienten, selv om pasienten har rettigheter etter tannehelsetjenesteloven.
Det ble en nokså lang debatt, der et lite mindretall tok til orde for vesentlige endringer, med ønske om at NTF skulle gå i retning av å få tannhelse inn som en integrert og hovedsakelig offentlig finansiert del av det øvrige helsevesenet.
Representant Kjetil Tednes fra Vest-Agder fremsatte følgende endringsforslag (endring i kursiv): «Økt offentlig støtte bør på kort sikt gå til dem som trenger det mest. På lenger sikt er det ønskelig at tannhelsesektoren i større grad skal bli en del av det offentliges ansvar.» Forslaget falt mot tre stemmer.
Representant Per Christian Prøsch fra Oslo fremsatte forslag om at det skulle inngå et nytt punkt med ordlyden: «En utvidet finansieringsordning i Norge etter svensk modell, vil være nødvendig å få utredet og realbehandlet ved arbeidet med utvikling av en eventuell tannhelsereform.» Dette forslaget falt mot 25 stemmer.
Det ble deretter votert over hovedstyrets forslag, som ble vedtatt mot én stemme.
Videreutdanning blir obligatorisk
Hovedstyret ville også at representantskapet skulle fatte prinsippvedtak om å gjøre videreutdanning obligatorisk for medlemmer av NTF, og slik ble det, selv om det var noen som talte imot og mente at dagens ordning fungerer tilfredsstillende. Representanten Ralf Husebø fra Rogaland, ønsket å gå lenger enn hovedstyrets forslag, og ba representantskapet stemme over følgende ordlyd:
«NTF innfører obligatorisk etterutdanning for sine medlemmer. Timetallet settes til 20 timer per år, eller 80 timer over fire år. System for registrering utredes av hovedstyret og legges frem for neste representantskap». Dette forslaget falt mot ni stemmer.
Hovedstyrets forslag ble deretter vedtatt, mot 28 stemmer. Det som ble vedtatt var altså dette:
«NTF vil innføre obligatorisk etterutdanning for sine medlemmer. Ressursbruk og omfang utredes i kommende periode og legges frem for neste representantskap.»
Nå skal det detaljutredes, med både praktiske og økonomiske konsekvenser, og gjøres forberedelser for gjennomføring. Men før iverksetting skal opplegget godkjennes av det neste representantskapet, som møtes i november 2011.
Både hovedstyret og fagnemnden i NTF har ment at tiden er moden for å konsekvensutrede modeller med henblikk på iverksetting i nær fremtid. Saken er diskutert på Forum for tillitsvalgte og Forum for etterutdanning, og tilbakemeldingene begge steder har vært overveiende positive. Saken har også vært på høring i lokalforeningene, og svarene fra de 16 som ga tilsvar, tilsier at det kommer en ordning med obligatorisk etterutdanning.
Temaet obligatorisk etterutdanning har vært diskutert i en årrekke. Alt i 1986 viste en spørreundersøkelse at nesten halvparten av tannlegene var positive til obligatorisk etterutdanning. Den gang ble det likevel konkludert med at det ikke var aktuelt å gå inn for det. I stedet ble et arbeid med å systematisere etterutdanningstilbudet påbegynt, noe som resulterte i etableringen av Tannlegeforeningens Systematiske Etterutdanning (TSE) fra 2000.
Et utvalg nedsatt av hovedstyret fremmet i 2000 forslag om retningslinjer for etterutdanning for NTFs medlemmer. Representantskapet vedtok en ordning med anbefaling om 150 timer i løpet av fem år. Diskusjonen om obligatorisk etterutdanning har imidlertid fortsatt, og i NTFs arbeidsprogram 2008–09 ble det tatt inn et punkt om å «vurdere obligatorisk etterutdanning for tannleger».
Banket igjennom
De øvrige sakene ble banket igjennom uten vesentlige endringer. NTFs arbeidsprogram blir som foreslått av hovedstyret, med disse endringene: Berit Øra fra Sør-Trøndelag fikk gjennomslag for at det skal hete at NTF skal arbeide for avlønning av spesialistkandidater. Nina Wiencke Gerner fremmet forslag på vegne av alle syv spesialistforeningene og fikk stort flertall for et nytt punkt som sier at NTF skal ivareta spesialistenes interesser på best mulig måte og styrke den formelle plasseringen i NTFs struktur.
Sykdom i ferien
Leder for Sykehjelpsordningens styre, Per Frank Næss orienterte representantskapet om utviklingen i Sykehjelpsordningen for tannleger, med hensyn til økonomi og sykedager og også om innholdet i de forslag til endringer som var fremlagt.
Det viser seg at sykefraværet blant tannleger og utbetalingene fra kassen stiger påfallende i sommerferien, det vil si i juli måned. Dessuten øker sykefraværet kraftig når Tidende skriver om hvor god ordningen er blitt, slik vi gjorde i mai i år. Så vi skal kanskje ikke si så mye mer her nå, i håp om at folk holder seg friske i vinterferien. Hovedstyrets forslag til endring av vedtektene ble for øvrig enstemmig vedtatt.
Æresmedlemskap til Reidun Stenvik
Til æresmedlem kan innvelges enhver som foreningen vil hedre i særlig grad, heter det i NTFs vedtekter.
For representantskapet 2009 forelso NTFs hovedstyre Reidun Stenvik som æresmedlem i foreningen. I saksfremlegget heter det at «Stenvik har nedlagt et betydelig arbeid i og for NTF gjennom nærmere 40 år, både lokalt og sentralt. Hun var styremedlem i daværende Oslo Tannlegeselskap 1972–74 og nestformann i 1975. Stenvik representerte Oslo TS i NTFs representantskap i 1972, 1974 og 1976. I perioden 1974–79 var hun medlem av NTFs spesialitetsråd.
I 1979 tiltrådte Reidun Stenvik den nyopprettede stillingen som fagsekretær i NTFs sekretariat. Viktige oppgaver var sekretærfunksjon for fagnemnden, planlegging og gjennomføring av kursvirksomhet og landsmøter – herunder NTFs 100-årsjubileum i 1984. I 1990 ble Stenvik foreningens første heltidsansatte informasjonssjef, en stilling hun beholdt til hun valgte å pensjonere seg i 2003.
I tiden etter at hun ble pensjonist, har Reidun Stenvik vært tilknyttet NTF som frilanser på flere områder – ikke minst som høyt verdsatt medarbeider for NTFs Tidende. Hun er forfatter av boka Fra tannlegekunst til helseprofesjon. Den norske tannlegeforening 125 år, som ble utgitt ved NTFs jubileum i 2009.
Reidun Stenvik har et brennende hjerte for det forebyggende tannhelsearbeidet. Hun var engasjert av Helsedirektoratet i forbindelse med informasjonskampanjen om fluor på 1980-tallet og deltok aktivt i arbeidet med NTFs profylakseutvalg. Etter at dette utvalget ble nedlagt i 1993 og foreningens engasjement på området ble kanalisert til Norsk Tannvern, ble Stenvik nestleder (1994–98) og deretter leder (1999–2009) av Tannvernets styre.
Det er med stor overbevisning om at Reidun Stenvik oppfyller alle tenkelige krav til begrunnelse for å bli valgt inn som æresmedlem av NTF at hovedstyret foreslår følgende vedtak: Reidun Stenvik innvelges som æresmedlem av Den norske tannlegeforening.» Og dermed ble det enstemmig vedtatt av representantskapet.
Valg
Til slutt var det valg til styrer og råd i Tannlegeforeningen, for perioden 2010–2011. Resultatet av valgene er som følger:
NTFs hovedstyre
President: Gunnar Lyngstad, Nord-Trøndelag Tannlegeforening
Visepresident: Jørn André Jørgensen, Telemark Tannlegeforening
Medlem: Arnt Einar Andersen, Sør-Trøndelag Tannlegeforening
Medlem: Linda Mortensen Hove, Finnmark Tannlegeforening
Medlem: Hildur Cecilie Søhoel, Bergen Tannlegeforening
Medlem: Bernt VidarVagle, Rogaland Tannlegeforening
Medlem: Camilla Hansen Steinum, Østfold Tannlegeforening
Medlem (Sentralt forhandlingsutvalg): Jan Theien, Oslo Tannlegeforening
Medlem (Sentralt næringsutvalg): Carl-Henrik Gullaksen, Oslo Tannlegeforening
1. varamedlem: Sigrid Bruuse Lunding, Nordland Tannlegeforening
2. varamedlem: Per Christian Prøsch, Oslo Tannlegeforening
3. varamedlem: Ralf B. Husebø, Rogaland Tannlegeforening
Ordførerkollegiet
Ordfører: Ivar Hoff, Bergen Tannlegeforening
Varaordfører: Trond Grindheim, Bergen Tannlegeforening
NTFs valgkomité
Leder: Marianne Gaarden, Troms Tannlegeforening
Medlem: Anne Marte Frestad Andersen, Østfold Tannlegeforening
Medlem: Asgeir Bårdsen, Bergen Tannlegeforening
Medlem: Gerd Knudsen, Oslo Tannlegeforening
Medlem: Anne Vonen, Oslo Tannlegeforening
NTFs fagnemnd
Leder: Inger-Johanne Nyland, Rogaland Tannlegeforening
Nestleder: Berit Øra, Sør-Trøndelag Tannlegeforening
Medlem: Elisabeth Jonsson, Nordland Tannlegeforening
Medlem: Lars Einar Ulvestad, Oppland Tannlegeforening
Varamedlem: Elsa Sundsvold, Troms Tannlegeforening
Varamedlem: Kjell Thue, Sogn og Fjordane Tannlegeforening
Redaksjonskomiteen
Medlem: Jon E. Dahl, Oslo Tannlegeforening
Medlem Malin Jonsson, Bergen Tannlegeforening
Medlem: Anders Godberg, Østfold Tannlegeforening
Varamedlem: Asgeir Bårdsen, Bergen Tannlegeforening
Varamedlem: Anne Beate Sønju Clasen, Oslo Tannlegeforening
NTFs kontrollkomité
Medlem : Thomas Sefranek, Nordland Tannlegeforening
Medlem 2: Hanne M. Gaarder Almgren, Oslo Tannlegeforening
Medlem 3: Svein Øksenholt, Sør-Trøndelag Tannlegeforening
Personlig vara for medlem 1: Børre Skogstrand, Nordland Tannlegeforening
Personlig vara for medlem 2: Grethe Wergeland, Buskerud Tannlegeforening
Personlig vara for medlem 3: Hans Haugum, Nord-Trøndelag Tannlegeforening
NTFs råd for tannlegeetikk
Leder: Rita Tilley Wilberg, Romerike Tannlegeforening
Nestleder Olav Kvitnes, Nordland Tannlegeforening
Medlem: Sisle Varegg Eide, Hedmark Tannlegeforening
Medlem: Morten Klepp, Rogaland Tannlegeforening
Medlem: Sturle Tvedt, Bergen Tannlegeforening
Varamedlem: Ole Tobias Dahl, Vest-Agder Tannlegeforening
Varamedlem: Inger Johanne Johannesen, Sør-Trøndelag Tannlegeforening
Varamedlem: Lise Kiil, Oslo Tannlegeforening
NTFs ankenemd forklagesaker
Medlem: Sturla Eidsgård, Oslo Tannlegeforening
Medlem: Bjørn Frode Hansen, Buskerud Tannlegeforening
Medlem: Kirsten M Høiland Øvestad, Rogaland Tannlegeforening
Varamedlem: Steinar Brekke, Haugaland Tannlegeforening
NTFs spesialistkomité
Leder: Jan Line, Aust-Agder Tannlegeforening
Personlig vara: Sissel Grønning Haram, Vestfold Tannlegeforening
NTFs sykehjelpsordning (styret)
Leder: Aleidis Løken, Oslo Tannlegeforening
Medlem: Odd T. Nesse, Bergen Tannlegeforening
Medlem: Svein Øksenholt, Sør-Trøndelag Tannlegeforening
Varamedlem: Karin Holmegaard, Haugaland Tannlegeforening
Varamedlem: Elsa Sundsvoll, Troms Tannlegeforening
Varamedlem: Brit Ølstad, Oslo Tannlegeforening
Norske tannlegers fond til tannlegevitenskapens fremme (fagkomiteen)
Medlem (valgt for fire år, t.o.m. 2011): Dag Ørstavik, Oslo Tannlegeforening
Medlem: Anne Skaare, Oslo Tannlegeforening
Varamedlem: Erik Saxegård, Oslo Tannlegeforening
Tannlegeundervisningens fond (styret)
Medlem: Kristin S. Klock, Bergen Tannlegeforening
Varamedlem: Liv Skartveit, Bergen Tannlegeforening
Protokollen fra NTFs representantskap 2009 kan leses i sin helhet på NTFs nettsted www.tannlegeforeningen.no